potraviny
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Problém kvality potravín sa týka tretiny krajín EÚ

BRATISLAVA / Nielen Slovensko, ale aj Litva či napríklad Bulharsko hlásia problémy s dvojakou kvalitou potravín. A číslo je alarmujúce. Až v 50 percentách obsahovali výrobky menej mäsa, prírodných zložiek a viac umelých aditív ako v takých istých produktoch zakúpených napríklad v Nemecku či Rakúsku.Po stretnutí deviatich delegácii v Bratislave vyplynulo, že problém s dvojitou kvalitou potravín má tretina štátov EÚ. Okrem krajín V4 diskutovali aj Chorvátsko, Slovinsko, Rumunsko, Bulharsko a Litva.

„Každý našiel cez 48 percent pochybení. Dokonca v jednom prípade, to bola Litva, 70 percent výrobkov testovaných malo výrazné problémy v kvalite,“ uviedol Milan Lapšanský, generálny riaditeľ Sekcie potravinárstva a obchodu ministerstva pôdohospodárstva.

Kontrolóri okrem potravín testovali aj drogériu, stavebný materiál či krmivo pre domáce zvieratá. „Je to závažná vec. Až na výnimky sa problém týka nadnárodných spoločností zvučných mien,“ dodal Lapšanský.

Všetky krajiny sú pripravené na výrobcov zatlačiť v prípade, ak neurobia rázne zmeny. „Zhodli sme sa, že na rade je Európska komisia. I keď ona už nejaký návrh predložila. Takzvaný postup, metodológiu na riešenie tohto problému,“ uviedol Jozef Bíreš, riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

Viac..  L. Miko: Slovensko naplno nevyužíva potenciál, ktorý mu EÚ ponúka

„Testovaním sme u väčšiny výrobcov docielili to, že zjednotili receptúry. A to je cieľom, zjednotiť receptúry. Jeden občan, jedna kvalita,“ uviedla ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

L. Miko: Slovensko naplno nevyužíva potenciál, ktorý mu EÚ ponúka

Vstup do EÚ priniesol Slovensku výrazné zlepšenie v mnohých oblastiach, bez neho by sa mohlo …

Consent choices