rimske zmluvy
Ilustračné PHOTO © European Union.

Európsky parlament pozval 751 Európanov diskutovať o tom, ako si predstavujú budúcnosť EÚ

Rímske zmluvy, podpísané pred 60 rokmi, položili základy hospodárskej integrácie a mieru a viedli k vytvoreniu dnešnej EÚ s viac ako pol miliardou ľudí. EP sa nedávno viackrát zamýšľal nad tým, čo sa podarilo dosiahnuť a akým smerom by sme sa mali uberať v budúcnosti. Chce však vedieť, čo si o tom myslia bežní ľudia. Preto pozval niekoľko stoviek občanov do Bruselu, kde budú môcť spoločne diskutovať o tom, ako si predstavujú budúcnosť EÚ. 

Do poslaneckých lavíc v Bruseli dnes zasadnú stovky občanov, ktorí si vyskúšajú aké je to rokovať v parlamentnom pléne. Rozprávať sa budú o tom, čo v EÚ funguje a čo nie a ako by sme mali reagovať na súčasné aj budúce výzvy. Hlavnými témami spoločnej debaty bude nezamestnanosť mladých, globalizácia, bezpečnosť, klimatické zmeny a EÚ po brexite.

Podujatie, ktoré sa volá „Občiansky parlament“ otvorí predseda Parlamentu Antonio Tajani a moderovať ho bude podpredsedníčka Mairead McGuinness. Svoju účasť prisľúbili aj viacerí poslanci.

„Zajtrajšia debata o budúcnosti Európy je debata občanov  a pre občanov. Európsky parlament, jediná priamo volená inštitúcia, pozval 751 Európanov pripravených diskutovať a predniesť svoje myšlienky ohľadne našej spoločnej budúcnosti. Naše dvere sú pre nich vždy otvorené,“ vyjadril sa včera ohľadne podujatia Antonio Tajani.

Viac..  Lídri EÚ riešia otázku hospodárskej budúcnosti a konkurencieschopnosti Európy

V utorok je na pláne slávnosť k 60. výročiu, ktorej sa zúčastnia poslanci aj zamestnanci Parlamentu. Pozvanie prijala aj vyslankyňa dobrej vôle UNHCR Barbara Hendricks a rakúsky spisovateľ Robert Menasse.

Súčasť širšej debaty

„Občiansky parlament“ je dôležitou súčasťou politických podujatí pri príležitosti 60. výročia podpisu Rímskych zmlúv.

Počas februárového plenárneho zasadnutia poslanci prijali tri uznesenia o budúcnosti EÚ. Začiatkom marca im Jean-Claude Juncker predstavil päť scenárov z dielne Komisie. Koncom tohto týždňa sa bude o budúcnosti Európy hovoriť aj v Ríme, kde si 60. výročie Rímskych zmlúv pripomenú lídri členských štátov.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices