benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: © European Union- EP.

Beňová: Integrácia Rómov si vyžaduje veľa času a tolerancie na oboch stranách

V sobotu si pripomenieme medzinárodný deň Rómov. Európsky parlament (EP) sa preto dnes zaoberá problematikou efektívnejšieho začleňovania tohto etnika do majoritnej spoločnosti.

Medzinárodný deň Rómov súvisí so šírením osvety o rómskej kultúre. Zároveň ponúka priestor ako upozorňovať na problémy a výzvy, ktorým príslušníci tohto etnika v európskych štátoch čelia. „Ide napríklad o potrebu zaistenia rovnakého prístupu ku vzdelaniu, pracovným miestam, či zdravotnej starostlivosti. Veľká časť Rómov žije v sociálnom vylúčení, z ktorého sa je bez pomoci veľmi ťažké dostať. Cyklická chudoba sa potom dedí z generácie na generáciu,“ pripomenula poslankyňa EP Monika Flašíková Beňová.

Integrácia Rómov je zložitý proces, tak na Slovensku, ako aj kdekoľvek inde. „Vyžaduje si veľa času a tolerancie na oboch stranách. Jej prospešnosť pre rozvoj celej spoločnosti, vrátane väčšinovej populácie je však neodškriepiteľná,“ zdôraznila europoslankyňa. Je preukázané, že kvalita života v obciach s rómskou menšinou do značnej miery závisí od schopnosti jej začlenenia do spoločnosti, do praktického každodenného života v nej. Dôležité je tiež postupné odbúravanie viacerých zažitých stereotypov.Výsledky v tejto oblasti obmedzia priestor pre extrémistov, ktorí aj vďaka nedostatočným riešeniam problému bohužiaľ získavajú lacné politické body,“ uzavrela Monika Flašíková Beňová.

Viac..  Europoslankyni Miriam Lexmann udelili štátne vyznamenanie Arménskej republiky

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices