Slovensko
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Budúcnosť EÚ: Najväčšiu podporu u ľudí má intenzívnejšia spolupráca

Zastúpenie Európskej komisie organizovalo prieskum, v ktorom mali návštevníci Bratislavského majálesu a osláv Dňa Európy v Bratislave možnosť vyjadriť sa k budúcnosti EÚ. Prieskum bol realizovaný vo forme interaktívnej inštalácie v tvare holubice.

Na ňu mali okoloidúci a návštevníci stánku Zastúpenia EK na Slovensku možnosť nalepiť jednu zo sady piatich nálepiek reprezentujúcich scenáre budúceho fungovania EÚ-27, ktoré Európska komisia predstavila 1. marca vo svojej Bielej knihe o budúcnosti EÚ.

Týchto 5 scenárov je:

  1. Pokračovanie v súčasnom smerovaní
  2. Iba jednotný trh
  3. Tí, ktorí chcú, robia viac
  4. Menej, ale efektívnejšie
  5. Oveľa viac spoločne

Na tomto neformálnom prieskume sa zúčastnilo spolu 581 ľudí. Z nich drvivá väčšina sa vyjadrila, že si najviac želá, aby EÚ realizovala oveľa viac vecí spoločne – za piaty scenár, sa vyjadrilo až 42 percent zúčastnených (242 hlasov). Na druhom mieste s 186 hlasmi (32 percent hlasov) skončil 4. scenár Menej, ale efektívnejšie. Nasledoval 3. scenár (Tí, ktorí chcú, robia viac) s 87 hlasmi (15 percent). Pokračovanie v súčasnom smerovaní si podľa prieskumu želá len 7 percent zúčastnených (41) a zúženie spolupráce len na oblasť jednotného trhu dokonca len 4,3 percenta respondentov.

Viac..  Europoslanec Peter Pollák sa ostro vyhranil voči poslancovi NR SR Huliakovi. VIDEO

Cieľom inštalácie bolo dať občanom možnosť vyjadriť sa k prebiehajúcej diskusii o smerovaní EÚ. Mapovanie verejnej mienky občanov ohľadom budúcnosti EÚ bude prebiehať aj na ďalších plánovaných podujatiach Zastúpenia EK na Slovensku (napr. na festivale Pohoda).

O dac

Odporúčame pozrieť

L. Miko: Slovensko naplno nevyužíva potenciál, ktorý mu EÚ ponúka

Vstup do EÚ priniesol Slovensku výrazné zlepšenie v mnohých oblastiach, bez neho by sa mohlo …

Consent choices