vojaci
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

OS SR podpísali memorandum o vytvorení bojovej skupiny V 4 pre druhý polrok roku 2019

Bojová skupina V 4 tzv. Battlegroup by mala byť v pohotovosti v rámci Európskej únie v druhej polovici roku 2019. Vyplýva to z memoranda, ktoré podpísali náčelníci generálnych štábov ozbrojených síl krajín V4 generál Leszek Surawski, armádny generál Josef Bečvář, generál Tibor Benkö a generál Milan Maxim.

Informácia je zverejnená na stránke Ozbrojených síl SR. Memorandum bude hlavným dokumentom na zabezpečenie súčinnosti krajín V4, určuje základné rámce pre velenie a zabezpečenie tejto skupiny pri vytvorení a prípadnom nasadení bojovej skupiny v období od 1. júla 2019 do 31. decembra 2019.

Náčelníci generálnych štábov ozbrojených síl krajín V4 vyjadrili presvedčenie, že pripravovaná bojová skupina nadviaže na úspešné zabezpečenie pohotovosti krajinami V4 v prvom polroku 2016 a že spolupráca ozbrojených síl krajín V4 bude príkladom regionálnej spolupráce v EÚ.

Pohotovosť bojovej skupiny znamená, že na základe rozhodnutia členských krajín únie môže byť nasadená v priestore ohraničenom kruhom do vzdialenosti 6 000 km so stredom v Bruseli. Jednotlivé bojové skupiny členských krajín sa po pol roku striedajú v takejto pohotovosti v súlade s plánom prípravy a nasadzovania bojových skupín EÚ.

Viac..  L. Miko: Slovensko naplno nevyužíva potenciál, ktorý mu EÚ ponúka

Počas pohotovosti budú vyčlenené jednotky plniť bežné výcvikové úlohy, ktoré zabezpečia udržanie spôsobilostí. Po skončení pohotovosti prejdú vyčlenené jednotky do štandardného cyklu prípravy jednotiek. V roku 2016 mala bojová skupina EÚ krajín V4 takmer 3 000 vojakov. Slovenské ozbrojené sily vtedy prispeli 535 vojakmi z mechanizovanej roty, roty rádiologickej, chemickej a biologickej ochrany, dopravnej roty, personálom do velenia a riadenia a odbornými tímami do podporných spôsobilostí.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

L. Miko: Slovensko naplno nevyužíva potenciál, ktorý mu EÚ ponúka

Vstup do EÚ priniesol Slovensku výrazné zlepšenie v mnohých oblastiach, bez neho by sa mohlo …

Consent choices