Hollandeho socialisti stratili 155 miest nad 9000 obyvateľov oproti voľbám v roku 2008

Francoise Hollande
Francoise Hollande, francúzsky prezident. PHOTO: Flickr.

Volebné Waterloo. Tak by sa dal nazvať výsledok prezidentských volieb – ale keďže Waterloo bolo najmä francúzskou záležitosťou, budeme hovoriť o francúzskych regionálnych voľbách. Hollandeho socialisti v nich stratili 155 miest nad 9 000 obyvateľov oproti výsledkom z roku 2008, v ktorých získali kontrolu nad 500 mestami. V niektorých mestách ako Amiens či Caen stratili vládu po sto rokoch. Pravicová UMP posilnila o 139 a celkovo získala 48% všetkých hlasov, no väčší rozruch takto pred eurovoľbami vyvolal úspech nacionalistického Národného Frontu Marine Le Penovej. Front obsadil 11 francúzskych miest z kategórie nad 9 000 (vrátane predmestia Marseille so 150 000 obyvateľmi) a zhruba 200 menších municipalít a 1200 poslancov v mestských radách.

Podľa najnovších čísiel bol francúzsky deficit v minulom roku 4,3%, nie 4,1% ako sa plánovalo

Viac ako triumf pre Jean-Francois Copeho, nevýrazného nástupcu Sarkozyho v čele UMP, to je facka pre súčasnú vládu, ktorá sa borí so zhoršujúcou sa ekonomickou situáciou krajiny. Podľa najnovších čísel bol francúzsky deficit v minulom roku 4,3%, nie 4,1%, ako sa plánovalo. Do 15. apríla plánuje vláda predložiť plán ďalšej fiškálnej konsolidácie. Prezident na výsledky zareagoval výmenou premiéra a poprehadzovaním ministrov. Flek ministra financií opúšťa aj známy Pierre Moscovici, o ktorom sa hneď začalo špekulovať ako o kandidátovi na nového prezidenta Európskej komisie. V kabinete sú dvaja nováčikovia, ostatní si len povymieňali stoličky. Jedným z tých nováčikov je aj ministerka životného prostredia Ségolene Royalová. Čitatelia bulváru iste spozorneli – áno, je to bývalá Hollandeho družka, ktorá po nedávnom prevalení sa jeho nevery musela stráviť pár dní na psychiatrii. Zaujímavé odškodné.

Viac..  Europoslanec Peter Pollák sa ostro vyhranil voči poslancovi NR SR Huliakovi. VIDEO

To v Česku nová vláda dostala do vienka podstatne lepší rozpočtový štart. Deficit českých verejných financií v roku 2013 bol len 1,44 % HDP, vďaka čomu relatívna veľkosť dlhu v pomere k nominálnemu HDP poklesla o jednu desatinku percenta na 46,04 % HDP. A to napriek tomu, že v roku 2013 reálne HDP v krajine kleslo o 0,9 % .

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O red

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices