Priemerná mzda na Slovensku? Nedosahujú ju ani dve tretiny Slovákov

Priemerná mzda na Slovensku bola vlani podľa jedných výpočtov 805 EUR, druhé zas hovoria až o 888 EUR. Mnohí Slováci pri týchto číslach len neveriacky krútia hlavou, pretože sumy na ich výplatných páskach sú od priemernej mzdy poriadne ďaleko. Podľa analytičky Poštovej banky Evy Sadovskej si na úroveň priemernej mzdy na Slovensku nesiahli až dve tretiny Slovákov!

1Každý desiaty Slovák pritom vlani zarábal v hrubom menej ako 400 EUR, čo je v čistom necelých 340 EUR. Vyplynulo to z prepočtov analytikov Poštovej banky na základe údajov z materiálu Štruktúra miezd v SR za rok 2012, ktorý zverejnil Štatistický úrad SR.

Nižšie platy pritom stále majú viac ženy ako muži. Hrubá mzda pod úrovňou 400 EUR bola minulý rok realitou pre nežnejšie pohlavie v takmer 12 percentách. Pokiaľ ide o mužov, tak takýto nízky plat sa týkal každého jedenásteho zamestnanca.

Rozdiely sú zjavné aj v závislosti od veku a nízke mzdy sú častým javom najmä medzi nováčikmi na pracovnom trhu. Spomedzi mladých ľudí do 19 rokov si na výplatnej páske menej ako 340 EUR našla v čistom celá štvrtina zamestnancov.

NIŽŠIE VZDELANIE = NIŽŠÍ PLAT

Až 24% nízkopríjmových zamestnancov má ukončené len základné vzdelanie. Každý siedmy zamestnanec s výučným listom má plat nižší ako 400 EUR v hrubom. S rovnakou mzdou štyristo eur sa najčastejšie stretávajú zamestnanci v ubytovacích a stravovacích zariadeniach – ide až o tretinu ľudí. Na druhej strane ale neexistuje iné odvetvie, kde si zamestnanci dokážu prilepšiť rôznymi tringeltami v tak vysoko prilepšiť. S týmto platom pod 400 EUR sa stretáva aj 30% administratívnych a podporných pracovníkov. Na úplne opačnom konci rebríčka sú ľudia pracujúci vo finančníctve a poisťovníctve. Menej ako spomínaných štyristo eur v hrubom zarába len každý štyridsiaty zamestnanec.

Viac..  M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Najvyšší podiel zamestnancov s čistým platom do 340 EUR bol minulý rok v Prešovskom kraji. Ani život a práca v Bratislave a okolí však nie sú zárukou vysokých zárobkov. Vlani totiž zarábalo v tomto regióne menej ako 400 EUR v hrubom až takmer 8% zamestnaných.

O red

Odporúčame pozrieť

Právo na opravu: jednoduchšie opravy ako lákavejšia možnosť pre spotrebiteľov

Cieľom nového práva na opravu je znížiť množstvo odpadu a posilniť opravárenský sektor, aby sa …

Consent choices