Nové biopalivá rozdelili europoslancov na dva tábory

biofuelŤažká diskusia a tesné výsledky hlasovania. Takto sa skončilo v Európskom parlamente rozhodovanie o opatreniach, týkajúcich sa nových biopalív. Návrh správy francúzskej poslankyne v prvom čítaní podporilo 356 jej kolegov a takmer rovnaký počet – 327 poslancov bolo proti. Štrnásti sa rozhodli vôbec nehlasovať.

Napriek všetkému napokon poslanci prijali opatrenia na zavedenie stropu na použitie tradičných biopalív z potravinárskych plodín a rýchly prechod na nové biopalivá z alternatívnych zdrojov, ako sú morské riasy a odpad. Cieľom tejto novej legislatívy je zníženie emisií skleníkových plynov a rastúceho využívania  poľnohospodárskej pôdy na výrobu biopalív.

Podľa autorky správy Corinne Lepage v diskusii mali veľkú váhu ekonomické záujmy. Tieto zmeny ale majú významné ekonomické a etické dôsledky. Emisiami skleníkových plynov spôsobených rastúcim využívaním poľnohospodárskej pôdy na výrobu biopalív sa zaoberajú viaceré štúdie. Nárast emisií môže podľa vedcov dosť znížiť výhody biopalív.

Viac..  Zastúpenie EK na Slovensku: Výsadba stromov je výsledkom spoločného environmentálneho úsilia

Podiel týchto biopalív prvej generácie, teda z potravinárskych plodín,  by podľa poslancov nemal do roku 2020 presiahnuť 6% konečnej spotreby energie v doprave. Súčasná platná legislatíva si stanovila cieľ 10%. Nové biopalivá, ktoré pochádzajú z morských rias alebo určitých typov odpadov, by mali predstavovať aspoň 2,5% spotreby energie v doprave v roku 2020.

O nin

Odporúčame pozrieť

Deň Európy v roku európskych volieb: Oslavy narodenín EÚ v Košiciach a Bratislave

·       Deň Európy v Košiciach: 7. máj 2024 od 10.00 do 22.00 hod. ·       téma: 20 rokov Slovenska …

Consent choices