EÚ chce posilniť boj proti daňovým podvodom

euráNielen finančná kríza, ale aj problém daňových podvodov a únikov v krajinách EÚ sa preberali v ostatných dňoch na neformálnom zasadnutí Rady ECOFIN vo Vilniuse. Hlavnou témou bola budúca podoba finančného systému, ktorá by mala pomôcť predchádzať ďalším ekonomickým krízam. Podľa litovského ministra financií Rimantasa Šadžiusa finančná kríza odhalila viacero nedostatkov, a tak je treba fungovanie finančného sektora neustále vylepšovať.

Druhú časť svojho programu venovali predstavitelia Európskej únie a OECD debate o boji proti daňovým podvodom a únikom. Hovorilo sa najmä o nedávnej iniciatíve EÚ. Ešte  v decembri 2012 Európska komisia predložila akčný plán na efektívnejší boj proti daňovým únikom a vyhýbaniu sa daňovým povinnostiam. Rozsiahly súbor opatrení má členským štátom pomôcť chrániť svoju daňovú základňu a získať späť miliardy eur, na ktoré majú oprávnený nárok. V akčnom pláne sa zdôrazňovala najmä potreba presadzovať automatickú výmenu informácií ako európsky a medzinárodný štandard. V máji tohto roka Rada ECOFIN plán privítala a Európska rada požiadala o rozšírenie automatickej výmeny informácií na úrovni EÚ a celosvetovej úrovni v záujme lepšieho boja proti daňovým podvodom, daňovým únikom a agresívnemu daňovému plánovaniu.

Viac..  Komisia schválila slovenské opatreniena podporu nového závodu spoločnosti Volvo Cars

Teraz v septembri, vo Vilniuse, ministri už diskutovali o tom, ako je možné celú akciu lepšie koordinovať . Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) očakáva, že globálny model automatickej výmeny informácií sa dočká dokončenia v roku 2014.

„Svetoví lídri dávajú vysokú prioritu boju proti daňovým podvodom, daňovým únikom a agresívnemu daňovému plánovaniu. Je to tiež jedna z kľúčových priorít litovského predsedníctva. Našou hlavnou úlohou je pomôcť vývoju systému automatickej výmeny informácií v EÚ a koordinovať ju s pokrokom OECD „, uzavrel to litovský minister financií Rimantas Šadžius.

 

 

O nin

Odporúčame pozrieť

potraviny

Európska federácia potravinových bánk hovorí o potravinovej neistote Ukrajincov

Päť miliónov Ukrajincov sa počas zimy ocitlo v situácii potravinovej neistoty. Uviedol to predseda Európskej …

Consent choices