Voľby do európskeho parlamentu zrejme pripadnú na 24.5.2014!

zastupenie ek na slovensku
PHOTO: redakcia/red.

Na Slovensku sa začína kampaň do eurovolieb! Podľa riaditeľa informačnej kancelárie európskeho parlamentu Roberta Hajšela zrejme termín volieb pre Slovákov pripadne na 24.5.2014, čo je sobota. Termín však musí vyhlásiť predseda Národnej rady.

„Jediným spôsob ako legitimizovať a ovplyvniť rozhodovanie na európskej úrovni je prostredníctvom Európskeho parlamentu,“ zdôrazňuje Anni PODIMATA (S&D), jedna z dvoch podpredsedov EP zodpovedných za komunikáciu. „Existujú názory, že politickým rozhodnutiam v EÚ počas súčasnej ekonomickej krízy chýbala potrebná legitimita. Len občania, voliči, majú výlučnú právomoc určiť politickú väčšinu v Európskom parlamente, ktorá stanoví smer pre tvorbu legislatívy, popasuje sa s politickými rozhodnutiami a určí témy diskusií na nasledujúcich päť rokov.“

„Európsky parlament je snemovňou občanov EÚ- sme hlasom občanov v európskom rozhodovacom procese ,“ zdôrazňuje Othmar Karas (EPP), druhý podpredseda EP zodpovedný za komunikáciu. „Tento raz je to ale iné. Táto kampaň bude vrcholiť nielen voľbami do EP 22-25 mája 2014, ale aj po nich, keď Parlament zvolí predsedu Európskej komisie a schváli politický program novej EK.“

Väčšina zákonov má dnes pôvod na európskej úrovni, čo znamená, že Európsky parlament je minimálne taký dôležitý ako národné parlamenty. Voliči preto potrebujú vedieť aké rozhodnutia sú prijímané v Bruseli (alebo Štrasburgu) a ako ich oni môžu ovplyvniť.konaj reaguj rozhoduj

Viac..  Výrobky vyrobené nútenou prácou budú zakázané na jednotnom trhu EÚ

Kampaň bude mať štyri etapy. Prvá začína prezentáciou sloganu KONAJ. REAGUJ. ROZHODUJ. Cieľom tejto fázy je vysvetliť nové právomoci Európskeho parlamentu a ich dopad na životy európskych občanov.

Druhá fáza bude prebiehať od októbra do februára 2014 a vyzdvihne päť kľúčových tém, ktorými sú: ekonomika, pracovné miesta, kvalita života, peniaze a EÚ vo svete. Udeje sa tak prostredníctvom série interaktívnych podujatí v európskych mestách.

Fáza tri-samotná predvolebná kampaň, začína vo februári. Sústredí sa na dátumy volieb 22-25. máj. Tieto dátumy pribudnú k logu kampane, keď sa budú blížiť voľby.

Po voľbách sa finálna fáza zamieria na novozvolený Európsky parlament, jeho voľbu budúceho šéfa Európskej komisie a inauguráciu novej EK.

Heslo kampane KONAJ.REAGUJ. ROZHODUJ. zdôrazňuje, že európski voliči môžu využiť svoje právomoci a zúčastniť sa volieb, aby tak ovplyvnili budúce smerovanie Európy.

O red

Odporúčame pozrieť

Eurovoľby: ísť voliť znamená chrániť demokraciu

Európsky parlament spúšťa druhú fázu komunikačnej kampane, v ktorej zdôrazňuje dôležitosť účasti na voľbách a …

Consent choices