Noc výskumníkov sa vracia! Európska únia sľubuje nezabudnuteľný zážitok

noc vyskumnikov
PHOTO: Flickr

Činorodé deti, študenti, ale aj zvedaví „dospeláci“ sa majú na čo tešiť. Už zajtra ich čaká v poradí siedma noc výskumníkov. Neopakovateľné podujatia sa budú konať až na 300 miestach v 33 krajinách. Zapoja sa teda nielen štáty Európskej únie, ale aj viacerí ich susedia. Program na tento rok je naozaj bohatý.

V našich končinách sa môžete noci výskumníka zúčastniť v Bratislave, Košiciach, Banskej Bystrici, Žiline a Tatranskej Lomnici.  Hviezdou tohto ročníka bude humanoidný robot ASIMO. Naši výskumníci verejnosti predstavia unikátne projekty a vynálezy a zoznámia ju so slovenskou vedou. Očakáva sa účasť viac ako tisíc vedcov a vyše 160 tisíc návštevníkov.

A za nocou výskumníkov sa oplatí aj cestovať. V Aténach divákom ukážu vznášanie miniatúrneho vlaku, ktorý udržia v pohybe. Výskumníci z Düsseldorfu zase vytvorili virtuálne zariadenie, ktoré aj z najhoršieho speváka urobí hotovú opernú hviezdu. V Záhrebe sa budú venovať populárnej Vesmírnej odysei Stanleyho Kubricka a otázke, či prekročila hranice science fiction. V Porte budú zvedavci riešiť záhadu vraždy a výskumníci zo Santanderu dokážu, že fyzika pomáha aj pri športe – konkrétne surfistom pri zachytení tých najväčších vĺn. Návštevníkom v Perugii sa predvedie robot zo stavebnice Lego, ktorý sa Le(g)onardo nevolá nadarmo –  maľuje totiž portréty. No a v Poznani sa pokúsia zlomiť rekord najhlasnejšieho kolektívneho výkriku. Čo sa bude kričať? Predsa že „veda je zábava!“

Viac..  Komisia zaregistruje iniciatívu občanov „Môj hlas, moja voľba: za bezpečnú a dostupnú interrupciu"

„Deti sú prirodzene zvedavé a tvorivé a noc výskumníkov predstavuje vynikajúci spôsob, ako im ukázať, že veda je zábavná. Ktovie, možno niektoré aj inšpiruje k tomu, aby sa v budúcnosti stali skvelými vedcami“, teší sa z podujatia Androulla Vassiliouová, európska komisárka pre vzdelávanie, kultúru, viacjazyčnosť a mládež.

Noc výskumníkov sa koná každoročne v štvrtý septembrový piatok v celej Európe. Zapájajú sa všetky členské štáty, s výnimkou Rakúska, Dánska a Luxemburska, a tiež Bosna a Hercegovina, Faerské ostrovy, bývalá Juhoslovanská republika Macedónsko, Island, Izrael, Čierna Hora, Srbsko a Turecko. Minulý rok sa podujatí zúčastnilo vyše milióna návštevníkov, z toho 600 000 detí. Celkové náklady predstavujú 7,5 milióna eur, každý rok ale organizátori dostávajú podporu vo výške štyroch miliónov eur z akcií Marie Curie financovaných EÚ, ktoré podporujú profesionálne dráhy v oblasti medzinárodného výskumu.

 

 

O nin

Odporúčame pozrieť

ovzdusie

Znečistenie ovzdušia: Europarlament prijal zákon pre vyššiu kvalitu ovzdušia

Cieľom aktualizovaného zákona je znížiť znečistenie ovzdušia v EÚ pre čistejšie a zdravšie životné prostredie …

Consent choices