ovzdusie
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Znečistenie ovzdušia: Europarlament prijal zákon pre vyššiu kvalitu ovzdušia

Cieľom aktualizovaného zákona je znížiť znečistenie ovzdušia v EÚ pre čistejšie a zdravšie životné prostredie pre občanov a dosiahnuť víziu EÚ s nulovým znečistením ovzdušia do roku 2050.

Europarlament v stredu prijal dočasnú politickú dohodu s krajinami EÚ o nových opatreniach na zlepšenie kvality ovzdušia v EÚ, aby už nebolo škodlivé pre ľudské zdravie, prírodné ekosystémy a biodiverzitu, a to 381 hlasmi za, 225 bolo proti a 18 sa zdržalo hlasovania.

Nové pravidlá stanovujú prísnejšie limity a cieľové hodnoty na rok 2030 pre znečisťujúce látky so závažným vplyvom na ľudské zdravie vrátane tuhých častíc (PM2,5, PM10), NO2 (oxid dusičitý) a SO2 (oxid siričitý). Členské štáty môžu požiadať, aby sa termín do roku 2030 posunul až o desať rokov, ak budú splnené špecifické podmienky.

Ak dôjde k porušeniu nových vnútroštátnych pravidiel, tí, ktorých sa znečistenie ovzdušia dotkne, budú môcť podať žalobu a v prípade poškodenia zdravia môžu byť odškodnení.

V mestách sa zriadi väčší počet miest odberu vzoriek kvality ovzdušia a v súčasnosti roztrieštené indexy kvality ovzdušia v celej EÚ budú porovnateľné, jasné a verejne dostupné.

Viac o nových pravidlách sa dočítate v tlačovej správe po dohode s krajinami EÚ. Tlačová konferencia so spravodajcom je naplánovaná na stredu 24. apríla o 14:00 hod SEČ.

Vyhlásenie spravodajcu

Spravodajca Javi López (S&D, ES) po hlasovaní povedal: „Aktualizáciou noriem kvality ovzdušia, z ktorých niektoré boli zavedené takmer pred dvoma desaťročiami, sa znečistenie v celej EÚ zníži na polovicu, čím sa pripraví pôda pre zdravšiu a udržateľnejšiu budúcnosť. Vďaka Parlamentu aktualizované pravidlá zlepšujú monitorovanie kvality ovzdušia a účinnejšie chránia zraniteľné skupiny. Dnešok je významným víťazstvom v našom trvalom záväzku zabezpečiť bezpečnejšie a čistejšie životné prostredie pre všetkých Európanov.“

Viac..  EK: dialógy o prechode na čistú energiu s priemyselnými a sociálnymi partnermi EÚ

Ďalší postup

Pred uverejnením v Úradnom vestníku EÚ a nadobudnutím účinnosti o 20 dní neskôr musí zákon prijať aj Rada. Krajiny EÚ potom budú mať dva roky na uplatnenie nových pravidiel.

Súvislosti

Znečistenie ovzdušia je naďalej hlavnou environmentálnou príčinou predčasných úmrtí v EÚ, ktorá si ročne vyžiada približne 300 000 predčasných úmrtí (tu sa dozviete, aké čisté je ovzdušie v európskych mestách). V októbri 2022 Komisia navrhla revíziu pravidiel EÚ o kvalite ovzdušia s ambicióznejšími cieľmi do roku 2030, aby sa do roku 2050 dosiahol cieľ nulového znečistenia v súlade s Akčným plánom nulového znečistenia.

Táto legislatíva reaguje na očakávania občanov týkajúce sa znečistenia a „zelenších“ miest s nižšími emisiami, ako aj zvyšovaním povedomia poskytovaním pravidelne aktualizovaných informácií o znečistení, ako je vyjadrené v návrhoch 2(2), 4(6) a 6(1) záverov Konferencie o budúcnosti Európy.

O mam

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca: Nepochybne treba sprísniť limity na znečistenie ovzdušia, ale tak aby to ekonomiky zvládli

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Poslanci …

Consent choices