Čo priniesol tento týždeň v EP: minúta ticha za mŕtvych utečencov i boj proti neonacistom

Lampedusa
PHOTO: Flickr.

Europoslanci majú za sebou plenárne zasadnutie v Štrasburgu. Hneď v prvý deň sa pomerne nečakane stanovila jedna z hlavných tém tohto týždňa. Tragédia pri ostrove Lampedusa, pri ktorej neprežilo haváriu lode 300 utečencov, primäla poslancov zamyslieť sa nad tým, ako sa dá podobným nešťastiam v budúcnosti predísť. Obete si uctili minútou ticha.

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz prízvukoval, že aj toto je dôkaz, že treba zmeniť migračnú politiku EÚ. Utečenecké krízy, ktorým Európa čelí, sa okamžite stali predmetom rokovania. EP sa pustil do debaty s Komisiou o tom, ako zabrániť nezmyselným úmrtiam migrantov, ktorí sa snažia dostať do Európskej únie. Odpoveďou na túto otázku i na problém nelegálneho obchodu má byť nový systém ochrany vonkajších hraníc. Štáty by sa mali zapojiť do novej komunikačnej siete. Takto si budú môcť vzájomne vymieňať informácie a spolupracovať aj s európskou agentúrou. Podľa nových pravidiel začne systém fungovať už o necelý mesiac. Štáty EÚ, ktoré sa zapoja, nebudú môcť posielať utečencov tam, kde by im mohlo hroziť obmedzenie slobody, či dokonca smrť.

Ďalšími témami tohto týždňa bol politický extrémizmus, ktorý europoslanci dôrazne odsúdili, či aktivity neonacistických organizácií v celej Únii.  Európska komisia by mala prešetriť ich aktivity. Veľa sa diskutovalo aj o integrácii Rómov a voľnom pohybe, ktorý sa pri tomto probléme často používa ako hlavný argument. 

Ako sme vás už informovali, v stredu poslanci schválili nové pravidlá, týkajúce sa  tabakových výrobkov a padlo aj rozhodnutie, týkajpce sa pracovnej doby letovej posádky, ktoré majú zvýšiť bezpečnosť leteckej dopravy. Európsky parlament schválil aj nové pravidlá na ťažbu bridlicového plynu – bude sa posudzovať jej bezpečnosť pre životné prostredie.

Viac..  Sexuálne zneužívanie detí online: súčasné pravidlá predĺžené do apríla 2026

Európsky parlament schválil elektronický európsky profesijný preukaz. Uľahčili tak migráciu za prácou pre lekárom, lekárnikom, architektom a ďalším odborníkom. Nové pravidlá ale tiež dali po prstoch lekárom, zdravotníckym pracovníkom a veterinárom, ktorí pochybili v jednej krajine a chceli by si prax otvoriť v inej, a to s čistým štítom. 

Tohtoročná Sacharovova cena putovala Malále Júsufzajovej  za jej boj za vzdelanie dievčat tam, kde im to znemožnil Taliban.

O tomto týždni v parlamente si môžete pozrieť aj krátku reportáž so slovenskými titulkami.

O nin

Odporúčame pozrieť

Európska únia možno uvalí na Irán nové sankcie

Európska únia možno uvalí na Irán nové sankcie v súvislosti s jeho víkendovým útokom na …

Consent choices