Megaškandál pokračuje. Pre odpočúvanie európskych politikov smerujú do USA šéfovia nemeckých tajných!

merkelová obama
PHOTO: Ilustračné Flickr.

WASHINGTON, BRUSEL – Americká spravodajská služba odpočúvala telefóny 35-tich svetových lídrov. To je tvrdé obvinenie, ktorému čelí prezident Obama. Tieto údaje vraj vyplývajú z materiálov, zverejnených Edwardom Snowdenom. Mená 35-tich čelných predstaviteľov jednotlivých krajín ale zatiaľ nie sú známe. Nikto nepotvrdil ani to, že tento zoznam je pravdivý a že sa na ňom nachádza aj Angela Merkelová. Napriek tomu, do USA smerujú nemecké tajné služby a budú sa pýtať nepríjemné otázky.

Nemecko na kotrole v USA

Nemecká vláda v sobotu poslala do Spojených štátov delegáciu zloženú so šéfov svojich tajných služieb, ktorí sa svojich amerických kolegov budú pýtať na kauzu okolo údajného odpočúvania nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Šéfovia nemeckých zahraničných aj domácich spravodajských agentúr absolvujú rokovania s predstaviteľmi Bieleho domu ako aj kontroverznej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA), informuje spravodajský portál britskej stanice BBC. Nemecko spoločne s Francúzskom žiada podpísanie novej dohody o výmene spravodajských informácií s USA, ktorá má zabrániť špehovaniu medzi spojencami.

Veľká moc Ameriky

Veľký brat počuje! Megaškandál okolo údajného odpočúvania svetových lídrov naberá na obrátkach. Zúria Nemci, zúria Francúzi, nadšení nie sú ani Španieli. „Hneď ako sa vrátim domov, predvolám si amerického veľvyslanca u nás a uvidíme, čo sa dozviem,“ vyhlásil španielsky premiér Mariano Rajoy.

Partiu však trhá britský premiér David Cameron. „To, čo pán Snowden spravil a v čom mu niektoré médiá tak výdatne pomáhajú, je veľmi nebezpečné. Na svete je plno ľudí, ktorí nám chcú ublížiť, vyhodiť do vzduchu našich blízkych a to je skrátka fakt,“ upokojoval situáciu Cameron.

Viac..  Sexuálne zneužívanie detí online: súčasné pravidlá predĺžené do apríla 2026

Európa sa pýta

Zatiaľčo sa lídri Európskej únie v Bruseli radili, ako vlastne reagovať, biely dom prostredníctvom svojho hovorcu odrážal jednu nepríjemnú otázku za druhou. „Prezident Obama plne chápe znepokojenie, ktoré tieto obvinenia vyvolali v Nemecku, či v ďalších krajinách. Snažíme sa diplomatickými cestami riešiť tento problém a zároveň preverujeme činnosť našich spravodajských služieb.“ uviedol hovorca Bieleho domu Jay Carney.

Menej diplomaticky a omnoho pragmatickejšie sa ku škandálu postavil americký senátor Marco Rubio. „Európski lídri iba reagujú na tlak v ich vlastných krajinách. Nikto z nich však nie je v skutočnosti prekvapený,“ myslí si senátor.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli Noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices