Inšpektori sa na budúci týždeň vracajú do Grécka. Chcú zistiť, ako dodržuje záchranný plán

grécky parlament
PHOTO: Flickr.

Inšpektori Trojky sa na budúci týždeň vrátia do Grécka, aby pokračovali v hodnotení realizácie záchranného programu. Atény totiž veriteľom predložili nový návrh na zaplátanie rozpočtovej diery v roku 2014, uviedla Európska komisia (EK). Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Predstavitelia EK, Európskej centrálnej banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu (MMF) majú rozhodnúť, či Atény plnia podmienky finančnej pomoci a či môžu dostať ďalšiu tranžu zo záchranných úverov. Ich terajšia inšpekcia sa začala v septembri, potom sa však prerušila a pôvodne sa mala opäť začať koncom októbra. Neskôr bolo jej pokračovanie posunuté na 4. novembra. Predstavitelia eurozóny vo štvrtok (31. 10.) vyhlásili, že budúcotýždňová návšteva inšpektorov v Grécku sa odkladá pre nezhody týkajúce sa zaplátania diery v budúcoročnom rozpočte vo výške 2 miliardy eur.

Názorové nezhody medzi veriteľmi a Aténami sa oslabili v piatok (1. 11.) večer potom, čo Gréci poslali informácie o tom, ako chcú vyfinancovať chýbajúce 2 miliardy rovnako ako o plnení ostatných podmienok záchranného programu, vrátane privatizácie. „V piatok sme dostali ďalšie informácie z Atén, čo znamená, že môžeme potvrdiť naše cestovné plány. Náš tím príde do Atén na začiatku budúceho týždňa,“ uviedol hovorca EK Simon O’Connor. MMF uviedol, že jeho predstavitelia budú pokračovať v práci od utorka (5. 11.).

Viac..  Lídri EÚ podporili plán na použitie výnosov z ruských aktív v prospech Ukrajiny

Grécky minister financií Jannis Sturnaras pred začiatkom novej kontroly varoval pred sporom s veriteľmi. Podľa nebo by bolo zlé, ak by všetko doterajšie snaženie Grékov vyšlo na zmar. „Situácia je kritická. Vystúpili sme na Kilimandžáro, zostáva nám posledných sto metrov a napriek tomu existuje nebezpečenstvo, že sa zrútime.“

Grécka vláda argumentuje, že si zaslúži isté úľavy, keďže krajina zrealizovala najväčšiu konsolidáciu rozpočtu zaznamenanú v histórii eurozóny.

Informáciu priniesol komerčný portál spravodajskej agentúry TASR www.teraz.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Panetta: V ECB panuje čoraz väčšia zhoda v otázke zníženia úrokov

V Rade guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) panuje čoraz väčšia zhoda vo veci zníženia úrokových …

Consent choices