Vysávače s príkonom viac ako 1600 wattov si už nekúpite. Slovenskí europoslanci o ničom nevedeli

vysávač
PHOTO: Ilustračné Flickr.

BRUSEL – Európska komisia navrhla, aby sa príkon vysávačov postupne znížil až na polovicu. Už o rok o takomto čase viac ako 1 600 wattový nekúpite. Vraj sa tým ušetrí veľa elektrickej energie. To, že takýto návrh prešiel v Európskom parlamente, nevedeli ani naši europoslanci.

 

 

 

Europoslanec Šťastný: Ja o tom nič neviem

Priemerný príkon vysávača je 1 800 wattov. Podľa nariadenia Európskej komisie sa ale má tento príkon znížiť na polovicu. Od septembra budúceho roka to bude na 1 600 a od roku 2017 sa budú predávať vysávače s príkonom už len 900 wattov.

O tom, že takéto niečo prešlo európskym parlamentom nevedeli ani europoslanci. „Ja o tom absolútne nič neviem… O vysávačoch som ja v mojom výbore nič nepočul,“ tvrdí europoslanec Peter Šťastný.

Kozlík nevysáva, snáď to pripravovali odborníci

„V prvom rade nevysávam, takže vyjadrím sa k tomu možno len tým spôsobom, že snáď to teda pripravovali odborníci,“ hovorí Sergej Kozlík. Niektorí ľudia si ale už teraz nevedia predstaviť, že výkonné vysávače sa nebudú predávať. „keď bude menej výkonný, elektrina sa spáli tak či tak,“ hovorí jeden z opýtaných.

Viac..  Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Európska komisia však tvrdí, že všetko má pod kontrolou a aj znižovanie príkonu vysávačov odkonzultovala s ich výrobcami. „Musíme sa zbaviť naivnej predstavy, že čím vyššia spotreba elektrickej energie, čím väčší výkon, tak zároveň tým väčšia aj sacia sila vysávača,“ tvrdí hovorca Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Andrej Králik. Európska komisia ale vypočítala, že nové pravidlá o vysávačoch do roku 2020 ušetria toľko elektriny, ako keby sme nepotrebovali štyri jadrové elektrárne.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli Noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Energetická náročnosť bývania sa musí zmenšiť, budúcnosť je fotovoltika

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices