Takmer všetky krajiny východnej a strednej Európy pristúpili v minulosti k reformám dôchodkových systémov

euro peniaze
PHOTO: Flickr.

Hoci sa krajiny regiónu strednej a východnej Európy rozhodli reformovať sociálne systémy, takmer všetky urobili pod tlakom napätých verejných financií v nedávnej minulosti krok späť. Reformy buď úplne zvrátili alebo výrazne okresali. Bez prevzatia osobnej zodpovednosti sa v súčasných podmienkach dôchodcovia uspokojujúcej penzie nedočkajú. Riešením je individuálne vstúpiť na finančné trhy, tak ako je to bežné v Západnej Európe a USA, tvrdí investičná banka Patria Direct.

Prvý rok

Takmer všetky krajiny východnej a strednej Európy pristúpili v minulosti k reformám dôchodkových systémov. Odhodlali sa riešiť hroziaci problém neudržateľnosti priebežného zabezpečenia, keď sa pracujúci skladajú na dôchodky penzistov.

Takýto systém zabezpečuje dostatočnú životnú úroveň dôchodcov len v tom prípade, ak je skupina pracujúcich dostatočne veľká a dokáže poskytnúť dostatok zdrojov. Záväzok Slovenska voči budúcim dôchodcom (implicitný dlh) je napríklad 211 % HDP. No demografia sa vyvíja opačným smerom. Vlády krajín strednej a východnej Európy sa preto rozhodli preniesť zodpovednosť za dôchodky na finančné trhy. Cez investície do nich by sa mali vytvoriť dostatočné zdroje pre dôstojnú životnú úroveň budúcich dôchodcov.

Najodvážnejšie v regióne bolo Slovensko, ktoré do fondov investujúcich na trhoch poslalo až polovicu dôchodkového odvodu. Slabou stránkou reformy ale sú jej vysoké sprievodné náklady. Zatiaľ, čo budúci dôchodcovia si už sporia na svojich súkromných účtoch, tých súčasných je totiž treba vyplácať z iných zdrojov.

Zraniteľnosť reformy

Proces zmeny tak je veľmi zraniteľný a ukázalo sa to i počas ekonomickej krízy. Vláda sa dostali do problémov a jedna po druhej sa ich rozhodli riešiť siahnutím na úspory občanov v dôchodkových fondoch. Z ôsmych krajín regiónu, ktoré urobili reformy, sa viac, či menej otočilo sedem štátov. Radikálne situáciu riešilo napríklad Maďarsko, ktoré prakticky všetky súkromné dôchodkové úspory znárodnilo. Štát tam súkromné sporenie znevýhodnil pre tri milióny občanov, ktorí si už vo fondoch odložili zhruba desať miliárd eur.

Viac..  Ján Figeľ: Slovensko a spojené brehy Atlantiku

Najnovšie reštrikcie urobilo v lete tohto roku i Poľsko – východeurópsky vzor silného trhu. Vláda tu prevzala štátne dlhopisy, ktoré spravovali dôchodkové fondy a inými opatreniami znevýhodnila fondový systém. Zlepšila si tak síce svoju krátkodobú situáciu, no na úkor dlhodobej perspektívy. Výnimkou nie je ani Slovensko, kde odvod na súkromné dôchodkové účty klesol z deviatich percent na polovicu.

Osobná zodpovednosť

Ako teda dnes vyzerá situácia v dôchodkových systémoch regiónu? Hoci reformy prebehli, nezabezpečia dostatočné dôchodky pre budúce generácie. Problém teda nie je vyriešený. Ako časovaná bomba ďalej tyká medzi tými, ktorí sa dostanú do dôchodku o desať, či dvadsať rokov. Riešením, ktoré sa ponúka je individuálne zabezpečenie si penzie. V USA a Západnej Európe je bežné, že občania sami investujú na finančných trhoch a zabezpečujú si tak príjmy v dôchodkovom veku. „Tento trend sa podľa nás postupne objaví i v našom regióne. Občania si osvoja rôzne investičné nástroje a naučia sa zvládať trhové riziko,“ myslí si obchodný riaditeľ Patrie Petr Žabža.

Trhy totiž nie sú len miestom pre rizikové krátkodobé špekulácie ale i pre zabezpečenie dlhodobých a udržateľných výnosov. Pomocou rôznych nástrojov je možné vytvoriť si dostatočný majetok na dôstojné splnenie si životných snov v seniorskom veku. Očakávame, že podobne ako v rozvinutých krajinách môžu individuálne investície zabezpečiť dôchodcom nie len prežívanie ale i plnohodnotných život. Podmienkou ale je cieľavedomá a dlhodobá edukácia a zvyšovanie finančnej gramotnosti.

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: Patria Direct.

O red

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik o nezateplených budovách: Dalo by sa povedať, že zohrievame vesmír

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices