Že je práce málo? Ako v ktorom odvetví! Vieme, kde je najväčšia šanca sa zamestnať

ICT
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Hľadáte si prácu? V prípade, že sa vyznáte v informačných a komunikačných technológiách, máte veľkú šancu. Podľa monitoru Európskej komisie, ktorý sa zameriava na voľné pracovné pozície, sa v tejto oblasti zvýšila zamestnanosť. Nejde síce o výrazný rast, ale v  súčasnej situácii poteší každé percento.

V tomto prípade ide hneď o percentná dve. Počet zamestnaných rástol v rokoch 2011 a 2012 v 26-tich členských krajinách EÚ, vrátane Slovenska. Toto odvetvie teda Komisia hodnotí ako zdroj pracovných miest, ktoré majú šancu získať aj mladí ľudia. Problém však je, že tento odbor si dnes vyberá čoraz menej ľudí. Pokles počtu vysokoškolských študentov v oblasti informačných a komunikačných technológií teda čoskoro spôsobí, že pracovných miest bude veľa, ale kvalifikovaných pracovníkov pramálo. Pritom práve tadiaľto by mohla viesť cesta k zvýšeniu zamestnanosti mladých. Slovensko,  Poľsko, či Rakúsko patria ku krajinám, kde má jeden z troch zamestnancov v tomto odvetví menej ako 29 rokov.

Viac..  Europoslankyňa Miriam Lexmann: Musíme prehodnotiť ciele "Green Dealu"

Pokiaľ sa na počet pracovných miest pozrieme všeobecne, v prvom štvrťroku 2013 stagnoval. V prípade najímania pracovných síl dokonca došlo k poklesu o dve percentá, a to pri väčšine povolaní. Najlepšie sa stále darí vývojárom softvérových aplikácií a analytikom. Naďalej sú na popredných priečkach v rebríčku top 25 profesií s najvyšším rastom zamestnancov. A možno vás prekvapí, kto je pred nimi – učitelia základných škôl.

Európsky monitor voľných pracovných miest je štvrťročný bulletin, ktorý vydáva Európska komisia a umožňuje aktuálny prehľad vývoja na trhu práce v Európe .

O nin

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices