Nový systém financovania regiónov EÚ – viac muziky za menej peňazí? Vraj sa to dá!

euro
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Každý rok sa viac ako tretina rozpočtu celej Únie investuje v regiónoch. Peniaze sú určené na podporu rastu, vytváranie pracovných miest, ale aj na posilnenie konkurencieschopnosti a zlepšenie udržateľnosti a kvality života obyvateľov. Vďaka týmto investíciám majú členské štáty šancu aspoň znížiť regionálne a sociálne rozdiely. Dnes sa v Európskom parlamente hlasovalo o rozpočte na obdobie 2014 – 2020. A už zajtra sa bude rozhodovať aj o financiách pre regióny.

Presnejšie, o reforme kľúčového nariadenia pre všetky regionálne politiky. Cieľom nových pravidiel je znížiť administratívnu záťaž, dosiahnuť pružnejšie plánovanie a väčší vplyv regionálnych partnerov. Čaká sa, že toto všetko sa podarí za menej peňazí ako zvyčajne – na regionálnu politiku je totiž tentoraz vyčlenených 325 miliárd eur. Pri ich investovaní sa  chcú poslanci zamerať na rast a zamestnanosť.

Ešte dnes vám prinesieme stanoviská dvoch europoslancov, ktorí vysvetľujú či a ako je možné dosiahnuť za menej peňazí viac muziky. Teraz vám ale prinášame príklady, ktoré v EP dávajú za vzor.

Prvým je Ekopark La Rioja v Španieslku. Otvorili ho pred desiatimi rokmi vďaka sume 12 a pol milióna eur práve z fondov Únie. Aktuálne závod ročne spracuje 148 tisíc ton odpadu a vytvára bioplyn, kompost a najmä elektrinu pre dvadsaťtisícové mesto. Okrem toho Ekopark vzdeláva – je otvorený pre návštevníkov, ktorý sa chcú o problematike životného prostredia dozvedieť viac.

Viac..  Panetta: V ECB panuje čoraz väčšia zhoda v otázke zníženia úrokov

Ďalším úspešným regionálnym projektom je dopravné spojenie v Baltskom mori. To bolo potrebné vzhľadom na rast obchodu. Logistické centrum v regióne teda vytvorilo spolupracujúce dopravné siete a ocenila logistické centrá v Estónsku, Litve, Lotyšsku a Poľsku. Výsledkom je dobudovaný prístav v Estónsku a ďalšie projekty, ktoré už bežia. EÚ to pritom stálo iba niečo okolo milióna eur.

Kreatívny priemysel v nemeckom Berlíne zase podporuje kreatívne koučovacie centrum, ktoré pomáha a radí podnikateľom. KCC vzniklo v roku 2008 a zatiaľ pomohlo 111-tim projektom pri hľadaní financií. Z EÚ sa takto prerozdelilo už viac ako pol milióna eur.

Posledným žiarivým príkladom je Vedeckotechnický park Univerzity v Porte, ktorý vďala 15 a pol miliónovej investícii z EÚ pomohlo vytvoriť pracovné miesta i podniky.  V regióne vzniklo už 110 firiem, medzi nimi päť veľkých spoločností a päť súkromných inovačných centier. Až 95 percent z  800 novovytvorených pracovných miest obsadili mladí ľudia, absolventi vysokoškolského magisterského alebo doktorandského štúdia.

O nin

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices