Nový, dlhodobý rozpočet EÚ: o čom teda vlastne je?

euro
PHOTO: Flickr.

Prečo bol okolo nového rozpočtu EÚ, ktorý dostal definitívne zelenú iba včera, toľko rozruchu? Prečo boli okolo neho také hádky, že niektorí poslanci až kričali? Ukážeme vám, aké plamenné vystúpenia poslancov schváleniu konečnej podoby rozpočtu na roky 2014 – 2020 predchádzali a vysvetlíme, ako sa vlastne bude tento „koláč“ deliť.

Celková suma je napokon 960 miliárd eur na celých sedem rokov. Oproti poslednému dlhodobému rozpočtu je tento nižší o 3 a pol percenta. V tomto je rozpočet revolučný – v histórii EÚ sa také niečo stalo vôbec prvýkrát. Poslanci ale tvrdia – dáme menej, ale investujeme efektívnejšie. Vyjednávači EP na to pri rokovaniach s Radou veľmi tlačili. Chceli, aby sa dobre využilo aj posledné euro.

Najviac sa teda ujde poľnohospodárskej politike – až 380 miliárd, čo je takmer 39 percent. Druhá je regionálna politika, ktorú síce „obsekali“ najviac, ale stále sa do nej investuje až 325 miliárd. Program Horizont, teda výskum a technológie dostane vyše 70 miliárd. Na Erazmus + pôjde 14,7 miliardy eur. Pomenej sa vyčlenilo na vnútorné veci a medzináodné záležitosti. Stále ale pomerne dosť zhltne administratíva – viac ako 61 a pol miliardy, a teda viac ako šesť percent. Napriek tomu je takmer 94 percent rozpočtu EÚ investovaných v členských krajinách tak, aby priniesli úžitok podnikaniu i obyvateľom.

Viac..  EÚ ohlásila vyše sedem miliardovú pomoc pre Egypt

Pozrite si video, v ktorom sa dozviete všetko nielen o novom rozpočte, ale aj o najvášnivejších reakciách naň:

O nin

Odporúčame pozrieť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je …

Consent choices