fico
PHOTO: redakcia.

Do rozpočtu EÚ bude musieť Slovensko prispieť 6,78 mld. EUR!

fico
PHOTO: redakcia.

Premiér Fico dnes na tlačovej konferencii zdôraznil, že bez peňazí z eurofondov by Slovensko len ťažko prežilo. Takmer sedem miliárd eur budeme musieť prispieť do spoločného rozpočtu v priebehu rokov 2014 – 2020. Na druhej strane podľa Fica stále dostaneme viac, ako dáme.

 

Vyčerpať môžeme 20,28 mld. EUR

Napriek obrovskému balíku peňazí, ktorý budeme musieť poslať Bruselu si z neho budeme môcť vziať oveľa viac. „Z rozpočtu dostávame o 14 miliárd eur viac, ako do neho prispievame“, povedal premiér Fico. Rozpočet na najbližších sedem rokov schválil Európsky parlament ešte včera. 960 miliárd eur je v záväzkoch, ďalších 908 miliárd v platbách.

Výnimka v čerpaní eurofondov

Slovensko spolu s Rumunskom zároveň dostali ako jediní výnimku v čerpaní eurofondov. Podľa premiéra by inak hrozilo, že by Slovensku prepadlo 500 – 600 miliónov EUR. Bez peňazí z eurofondov by podľa neho naša krajina len ťažko prežila. Na druhej strane s čerpaním prostriedkov z EÚ má Slovensko veľké problémy. V poslednom progamovacom období sme mali k dispozícii 11,63 mld. EUR a vyčerpať sme z neho nedokázali ani 50 %.

Viac..  Miriam Lexmann: Slovensko má obrovskú príležitosť zatepliť budovy za európske peniaze

O red

Odporúčame pozrieť

cestovanie

DiscoverEU: Mladí Európania sa môžu opäť hlásiť o preukazy na cestovanie zadarmo

Európska komisia (EK) v utorok spustila posledné kolo podávania prihlášok v rámci iniciatívy DiscoverEU. Skončí …

Consent choices