štrasburg
PHOTO: redakcia/red.

Európska politika súdržnosti: Do regiónov vrátane toho slovenského pôjde 325 miliárd EUR

štrasburg
PHOTO: redakcia/Štrasburg.

Parlament schválil kľúčové pravidlá politiky súdržnosti EÚ na obdobie 2014-2020. Kompromis, ktorého sa poslancom podarilo docieliť po viac ako roku tvrdých rokovaní s Radou, vďaka Parlamentu umožní prísun významných investícií do rozvoja regiónov EÚ na základe spravodlivejších podmienok. Poslanci tiež obmedzili administratívnu záťaž týkajúcu sa žiadostí o dotácie, ktoré sú v čase hospodárskej krízy také potrebné.

„Členské štáty a regióny sa budú môcť zamerať viac na dopady programov a projektov a menej sa starať o administratívne technické detaily,“ uviedla predsedníčka Výboru pre regionálny rozvoj a hlavná vyjednávačka Parlamentu pre politiku súdržnosti Danuta Hübner (EPP, PL). „Politika súdržnosti bude naďalej hlavným európskym zdrojom verejného financovania v kontexte Viacročného finančného rámca 2014-2020. Nový rámec kohéznej politiky kladie všetok dôraz na nutnosť investovať uvážlivo. Zladenie novej politiky súdržnosti so stratégiou EU 2020 je kľúčové, avšak investície do inteligentného, udržateľného a inkluzívneho rastu nás musia viesť k hospodárskej, sociálnej a územnej súdržnosti,“ dodala.

„Päť fondov, ktoré pokrýva všeobecné nariadenie, tvorí ústredný investičný rámec rozpočtu EÚ. Kohézne fondy sa zmenia- prístup založený na náhradách či finančných presunoch  nahradí cielený nástroj založený na vedomostiach, udržateľnosti a zamestnanosti,“ uviedol spoluspravodajca k nariadeniu o spoločných ustanoveniach Lambert van Nistelrooij (EPP, NL).

„Princíp partnerstva (navrhovaný Komisiou) bude posilnený a umožní väčšie zapojenie miest a obcí do celého procesu realizácie politiky, „uviedla Constanze Krehl (S/D, DE), spoluspravodajkyňa k nariadeniu o spoločných ustanoveniach.

Spoločné pravidlá, menej administratívy, spravodlivejšie podmienky

Nový „spoločný strategický rámec“ bude jednotným zdrojom pokynov pre päť hlavných rozvojových fondov EÚ. Umožní tak lepšie začlenenie politík EÚ a zjednodušenie postupov. Nové pravidlá tiež sústredia investície do malého množstva priorít spojených s cieľmi stratégie rastu „Európa 2020.“ Mala by tak byť vytvorená kritická masa umožňujúca lepšie výsledky.

Viac..  Lídri EÚ riešia otázku hospodárskej budúcnosti a konkurencieschopnosti Európy

Poslanci tiež zaistili, že opatrenia prepojujúce reálne financovanie projektov s riadnou hospodárskou správou budú uskutočňované spravodlivejšie. Tieto opatrenia by v prípade národnej makroekonomickej nerovnováhy alebo nadmerného rozpočtového schodku mohli viesť k pozastaveniu financovania.

Parlament však bude naďalej vykonávať svoje právo kontroly nad všetkými rozhodovacími postupmi, ktoré sa dotýkajú pozastavenia financovania v rámci štrukturovaného dialógu s Európskou komisiou. Akékoľvek pozastavenie fondov by tiež malo byť upravené v súlade so sociálnymi a hospodárskymi podmienkami daného členského štátu.

Európsky sociálny fond-unijný nástroj na zlepšenie zamestnateľnosti

„Európsky sociálny fond je nástroj EÚ pre posilnenie zamestnateľnosti, ktorý umožňuje občanom EÚ-najmä mladým ľuďom-začať pracovať, vrátiť sa do práce a zostať v práci, “ uviedla spravodajkyňa EP k Európskemu sociálnemu fondu Elisabeth Morin-Chartier (EPP, FR).

Poslanci posilnia úsilie na boj proti chudobe pomocou začlenenia na trhu práce- vyčlenil totiž na tieto účely minimálne 20% rozpočtu ESF v každom členskom štáte.

Európsky sociálny fond bude tiež podporovať boj proti nezamestnanosti mladých, pretože v rámci ESF je vyčlenených minimálne 3 miliardy EUR  na Iniciatívu na podporu zamestnanosti mladých ľudí. Podiel ESF na financovaní politiky súdržnosti je 23,1%.

O red

Odporúčame pozrieť

Martin Hojsík: Európska únia – to sme my a nikto iný

🇪🇺🇸🇰 20 rokov spolu! ❤️ Taký dlhý čas je EÚ naša každodenná samozrejmosť. Radšej si …

Consent choices