Francúzska nezamestnanosť opäť prekonala historický rekord, keď počet hľadajúcich prácu prekročil 3 300 000

paríž
Paríž, Francúzsko. PHOTO: Flickr.

No je to nič oproti tomu, s čím sa musí potýkať Hollande. Rozchod so životnou partnerkou, ktorá nerozchodila jeho neveru, je z tých ľahších záležitostí. Nezamestnanosť vo Francúzsku opäť prekonala historický rekord, keď počet hľadajúcich prácu prekročil 3 300 000.

Zníženie nezamestnanosti v roku 2013 bol pritom jedným z jeho hlavných predvolebných sľubov. Spomalenie rastu nezamestnanosti v krajine z posledných mesiacov je prakticky len dôsledkom vytvárania štátom dotovaných miest. Dokonca aj jeden z posledných pilierov francúzskeho hospodárstva, Airbus, ohlásil prepustenie 1400 ľudí.

V Nemecku medzi tým nezamestnanosť poklesla. Francúzski nezamestnaní však na rozdiel od svojich zamestnaných susedov môžu byť nezamestnaní s hrejivým pocitom pokrokovej minimálnej mzdy a 75% sadzby pre boháčov. Medziročne poklesli priame zahraničné investície do Francúzska o 77 %. Podarilo sa im už skoro vyhnať ten kapitalizmus aj s kapitálom.

Bundesbanka navrhuje zvýšiť majetkové dane, keďže príjmové aj spotrebné dane začínajú narážať na maximá

Bundesbanka vyrukovala ako ďalšia inštitúcia v poradí s návrhom zvýšiť majetkové dane, keďže príjmové aj spotrebné dane pomaly začínajú narážať na maximá. Problémové krajiny by mali najskôr zdaniť svojich občanov a až potom žiadať o pomoc daňovníkov iných krajín. Slováci si záchranu bánk pred 14 rokmi 120 miliardami korún zaplatili sami, ale dnes už je v móde európska solidarita. Možno aj preto už platíme bankovú daň aj z vkladov v bankách a chystajú sa vyššie dane z nehnuteľností.

Viac..  Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Nemecká centrálna banka mala okrem toho ešte jednu kartu v rukáve. Požiadala americkú stranu ovrátenie nemeckých 300 ton zlata, uskladnených v USA. FED bude posielať zlato do Nemecka po častiach najbližších sedem rokov. Rovnako chce zlato z parížskych trezorov. Čo je doma, to sa počíta.

Banky si uchytili novinové titulky aj v Británii. Banka HSBC prestala vydávať vkladateľom hotovosť nad 5 000 libier, pokiaľ nedáte uspokojujúce vysvetlenie, na čo tie peniaze potrebujete. Pripomeňte sinašu lekciu o tom, že banke vždy peniaze požičiavate, nikdy ich tam neukladáte!

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O red

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices