V Belgicku schválili eutanáziu pre deti, u nás je to trestný čin

injekcia
PHOTO: Ilustračné Flickr.

BRATISLAVA – Život, alebo smrť. Eutanázia už bude povolená aj pri detských pacientoch. Belgický parlament schválil zákon, ktorý prelomil mimoriadne citlivú hranicu v celom svete. Takzvaná milosrdná smrť bude v krajine umožnená i smrteľne chorým deťom.

Musí chápať, čo je eutanázia

Belgicko ako prvý štát na svete povolilo eutanáziu detí bez obmedzenia veku. Pritom musí platiť, že už nesmie existovať žiadna šanca na zlepšenie stavu dieťaťa. Musím mať bolesti, ale zároveň musí byť pri vedomí a chápať, čo je to eutanázia. Rovnako bude potrebný aj súhlas komisie odborníkov a rodičov.

Veronika je matkou trojročnej dcéry a dvojmesačného syna. Našťastie jej deti nie sú vážne choré, takže si ani len nevie predstaviť, čo musia prežívať rodičia ťažko chorých detí…v eutanázii nevidí riešenie.

Nežiadali ju o ukončenie života

„Neviem si predstaviť, že dieťa by samo povedalo, že áno chcem to ukončiť… Ja ako rodič by som do poslednej chvíle verila, že sa niečo môže stať a zmeniť,“ hovorí Veronika.

Riaditeľka jediného hospicu pre deti na Slovensku, Mária Jasenková, mala počas svojej 18-ročnej praxe v opatere 160 ťažko chorých deti, napriek tomu ani jediný raz nepočula zaznieť z ich úst slová, ktorými by ju žiadali o ukončenie života.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Schválenie u nás nehrozí

„Sme mali aj deti, ktoré veľmi trpeli fyzicky, ale vždy sa nám to podarilo zmierniť na znesiteľnú úroveň,“opisuje. V niektorých prípadoch však museli deti v posledných dňoch, či hodinách života uspať, aby sa netrápili.

Schválenie takéhoto zákona u nás zatiaľ nehrozí. Poslanecký klub za stranu SMER-SD túto otázku podľa jeho hovorkyne neotváral a ani otvárať v najbližšej budúcnosti nebude. „Nikto nesmie byť pozbavený života, opačný postup, vrátane eutanázie, je u nás klasifikovaný ako trestný čin,“ informuje hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Martina Lidinská.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

burza

Európske akciové trhy majú za sebou skvelý kvartál

Európske akciové trhy majú za sebou skvelý kvartál. Paneurópsky index Stoxx 600 si za prvé …

Consent choices