Švajčiarsko používa na ochranu vzdušného priestoru vlastné lietadlá len v pracovnom čase

lietadlo
PHOTO: Flickr.

Mohli by sme sa veru od Švajčiarov všeličo naučiť. Krajina napríklad v rámci šetrenia používa na ochranu vzdušného priestoru vlastné lietadlá len v pracovnom čase, mimo neho si prenajíma služby susedov, tak ako pred pár dňami, keď unesený Boeing do Ženevy eskortovali Taliani a Francúzi. Švajčiarska armáda má vo svete rešpekt, veď nakoniec krajinu sa neodvážili napadnúť ani nacisti, hoci Hitler považoval Švajčiarsko za krajinu s najodpornejším systémom na svete a smrteľného nepriateľa.

Francúzsky premiér Hollande a jeho predchodcovia naopak šetriť zabudli a dnes prosia zahraničných investorov, aby prišli do krajiny. Prudký prepad zahraničných investícií už vystrašil aj ich. No keď investori prídu, býva to pre Francúzov tvrdé. Potápajúcemu sa Peugeotu nepomáha ani štátna podpora a tak má firmu zachrániť čínsky partner. Rodina Peugeotovcov tak po 200 rokoch stráca nad firmou kontrolu a budú sa musieť učiť ako sa vyslovuje Dongfeng Motor bez nosového prízvuku.

Grécko po 66 rokoch dosiahlo prebytok bežného účtu, teda exporty prevýšili importy

Naopak malú oslavu si dovolili Gréci. Krajina po 66 rokoch dosiahla prebytok bežného účtu, teda exporty z Grécka prevýšili importy. Kladný rozdiel 1,24 miliardy dosiahli najmä vďaka prepadu importu a 15 % nárastu príjmov z turizmu. Reči o ďalšom záchrannom balíku ale ani napriek týmto opatrne pozitívnym správam neutíchajú. No skôr ako po európskych voľbách sa ho nedočkáme, pre mnohých politikov by bolo nepríjemné vysvetľovať, prečo už zase treba platiť na Grékov, hoci kríza už (aspoň päťkrát) skončila.

Viac..  Vladimír Bilčík: Dobrá správa pre všetkých, ktorým záleží na slobodných médiách

Eurovoľby sú téma aj v samotnom Grécku. Vláda sa nečakane rozhodla zmeniť klasickú stranícku volebnú listinu za kandidátsku, v ktorej si voliči vyberajú konkrétnych ľudí a nie strany. Vláda to obhajuje ako demokratický krok, opozícia za tým vidí krok, ako opticky skryť očakávané fiasko vládnych strán.

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O red

Odporúčame pozrieť

Fiala: Štáty EÚ si uvedomujú vplyv Ruska v Európe, je potrebné mu aktívne čeliť

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je …

Consent choices