Ukrajina vojensky nezasiahne, Krym znárodní flotilu

Oleksandr Turčynov
Oleksandr Turčynov, úradujúci ukrajinský prezident.
PHOTO: Flickr.

KYJEV/SEVASTOPOĽ – Ukrajina neplánuje vojenský zásah na Krymskom polostrove. Prehlásil to úradujúci ukrajinský prezident Oleksander Turčynov, ktorý zároveň označil referendum o pripojení Krymu k Ruskej federácii za frašku. Krymské úrady plánujú znárodniť ukrajinskú flotilu i štátny majetok. Informáciu priniesol denník Kyjev Post.

Výskyt ruských vojakov na Kryme

Členovia pozorovateľskej misie OBSE dnes potvrdili, že na kontrolných stanovištiach, kde im ozbrojenci znemožnili vstup na Krym, boli prítomní ruskí vojaci. Informovala agentúra Reuters.

Svastika na billboardoch

Pred blížiacim sa referendom na Kryme sa množia v uliciach polostrova aj bilbordy, ktoré vyzývajú voličov, aby vyjadrili svoj názor na budúcnosť. Veľkoplošná reklama však púta pozornosť aj zahraničných médií.

Unesené Ukrajinky sú v poriadku

Tri Ukrajiny, ktoré boli minulú týždeň unesené na Kryme, sú voľné a v poriadku. Ide o dve členky hnutia AutoMajdan a jednu novinárku. Aktivistky sú podľa agentúry Interfax na ceste do hlavného mesta.

Putin sa stretol s francúzskym prezidentom

Podľa informácií Kremľa diskutovali Vladimír Putin a francúzsky prezident Francois Hollande o možnosti posilnenia medzinárodného úsilia k vyriešeniu ukrajinskej krízy.

Krym nie je Kosovo!

Rusko podporuje nezávislosť Krymu, Kosovo však uznať nemieni a jeho stanovisko zostáva rovnaké. Opiera sa o platnú rezolúciu Rady bezpečnosti OSN 1244. Informáciu priniesla americká stanica CNN.

Ministri zahraničných vecí USA a Ruska sa stretnú v piatok

Minister zahraničných vecí USA John Kerry oznámil, že sa v piatok v Londýne stretne s ruským kolegom Sergejom Lavrovom, aby prediskutovali situáciu na Ukrajine. Správu priniesla agentúra AP.

Viac..  Nezamestnanosť v eurozóne zotrvala vo februári na 6,5 %

Merkelová sa stretla s poľským premiérom

Poľský premiér Donald Tusk povedal, že „Európska únia by už budúci týždeň mohla podpísať politickú časť asociačnej dohody s Ukrajinou.“Podobne sa vyjadrila aj nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Známi umelci podporili Putina

Putinovu politiku voči Ukrajine a Krymu podporilo 150 známych umelcov vrátane slávneho ruského režiséra Olega Tabakova. Správu priniesol serverVoice of Russia.

Miliónová pomoc od Českej republiky

Pomoc vo výške 50 miliónov korún (takmer 2 milióny eur) uvoľnila česká vláda na pomoc Ukrajine. Po jednaní kabinetu to povedal minister pre ľudské práva Jiří Dienstbier.

Rómovia opustia Krym, ak…

„Rómovia žijúci na Kryme sa v prípade pripojenia k Ruskej federácii budú snažiť polostrov opustiť,“ uviedla v rozhovore pre rádio Patrin viceprezidentka nadácie pre romské ženy Chirikli Zola Kondurová.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices