Kukan varuje: Na Kryme chýba len krôčik k vojne, Rusko by malo rokovať

ukrajina
Protesty v Kyjeve. PHOTO: Flickr.

Kríza na Krymskom polostrove je témou plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu v Štrasburgu. Dnes Európsky parlament rokoval  o téme „Invázia Ruska na Ukrajinu“. Ukrajina je európskou záležitosťouRuská invázia na Kryme sa nás preto priamo týka a musíme k nej stavať principiálne,“ uviedol pred plenárkou poslanec Eduard Kukan (SDKÚ-DS, EĽS).

V reakcii na ruskú okupáciu Krymu, EÚ pozastavila rokovania o liberalizácii vízového režimu s Ruskom a o výstavbe ruského plynovodu South Stream. Teraz hrozia ďalšie sankcie. V hrej je tiež zmrazenie účtov a zákaz vstupu do štátov EÚ pre predstaviteľov ruského režimu.

„Referendum o pripojení je nelegitímne, nemá žiadnu oporu v ukrajinskej ústave. Je podobne nelegitímne, ako by podľa medzinárodného práva bolo anektovanie Krymu Ruskom,“ zdôraznil Kukan.

„Znepokojujú ma tiež útoky na aktivistov a novinárov na Kryme. Ani napätá atmosféra nič také neospravedlňuje,“ dodáva europoslanec, ktorý je členom podvýboru pre ľudské práva. Krymské úrady tiež podľa neho nemajú dôvod brániť vstupu pozorovateľskej misie OBSE.

Viac..  Eugen Jurzyca: Čo považujem za najväčšie úspechy Európskeho parlamentu počas tohto mandátu

Ukrajinská ekonomika sa navyše dostáva do stále väčších problémov. Hoci tu máme riziko ozbrojeného konfliktu, Ukrajina sa stále potáca na pokraji bankrotu. V zahraničnom výbore sme v pondelok hľadali riešenia. Únia môže zmobilizovať okolo 11 miliárd, ktoré by krajine mali pomôcť pretrvať krízu a naštartovať ekonomické a politické reformy. Je to veľká investícia. Myslím si však, že v tomto čase je to tiež správna investícia,“ uzavrel Kukan.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices