To je prekvapenie! 93% voličov chce pripojenie ku Krymu, USA hrozí sankciami

Krym, Ukrajina. PHOTO: Flickr.

KYJEV/SIMFEROPOL – Na Kryme sa dnes koná referendum, ktoré má potvrdiť rozhodnutie tamojšieho parlamentu z 6. marca o prijatí juhoukrajinského poolostrova k Rusku. Výsledok je daný vopred vzhľadom k tomu, že Krym už obsadili ruské ozbrojené jednotky a obyvateľstvo je na Kryme prevažne ruskojazyčné.

USA hrozí Moskve sankciami

Spojené štáty americké odmietli referendum o pripojení Krymu k Rusku. Biely dom po skončení hlasovania odkázal Moskve, že za intervenciu zaplatí cenu v podobe sankcií.

93 percent Krymčanov hlasovalo za Rusko

Hlasovacie miestnosti sa zatvorili. V referende sa podľa prvých odhadov vyslovilo až 93 percent voličov. Odhad vychádza z anonymných ankiet medzi voličmi po opustení volebnej miestnosti. Informuje tlačová agentúra RIA.

Referenda sa zúčastnilo až 80 percent Krymčanov

Účasť na referende na Kryme bude viac ako 80 percent, informoval krymský minister minister informácií Dmitry Polonsky. „Výsledky ukazujú, že volebná účasť je už teraz vyššia ako 70 percenta ešte nie je koniec,“ povedal Polonsky pre agentúru ITAR TASS.

Referendum je súčasťou ruského plánu

Krym môže byť len začiatkom ruskej invázie. Putin je odhodlaný obnoviť veľmocenské postavenie Ruska. Existuje určitá tendencia pozerať sa na odtrhnutie Krymu ako na obmedzené možnosti Ruska. V skutočnosti Krym môže byť pre Rusko len predohrou, píše The Globe and Mail.

Referendum na Kryme intenzívne podporujú demonštranti v Odese

Podporiť referendum na Kryme sa rozhodli aj v Odese. Viac ako 20 000 ľudí vyšlo do ulíc. Skandovali heslá ako „referendum“, „Krym prvý, Odesa po ňom“, „Ukrajina a Rusko spolu“. Budú týždeň ich v uliciach bude ešte viac a chcú demonštrovať pred mestskou radou, píše agentúra ITAR TASS.

Putin hovoril o Ukrajine a Kryme s kazachstanským prezidentom

Putin hovoril o situácii na Ukrajine a referende na Kryme s prezidentom Kazachstanu Nursultanom Nazarbayevom. Vymenili si názory na krízu na Ukrajine. „Prezidenti vyjadrili spokojnosť s účasťou na krymskom referende,“ uviedol tlačový hovorca Kremľu pre agentúru ITAR TASS.

Viac..  Scholz varoval pred voľbami do EP pred nárastom pravicového populizmu

Referendum na Kryme je nelegálne a nelegitímne, tvrdí EÚ

Prebiehajúce referendum na Kryme je podľa Európskej únie nelegitímne a nelegálne. Jeho výsledok neuzná. Predstavitelia opäť odsúdili porušenie ukrajinskej suverenity a vyzvali ruskú armádu, aby sa stiahla. Zdôraznili tiež potrebu priamych rokovaní medzi vládou v Moskve a v Kyjeve.

Referendum na Kryme rozdeľuje Rusko a Západ

Referendum o pripojení Krymu k Rusku prilákalo voliť veľké množstvo voličov. Prebieha bez vážnejších problémov. Oficiálne výsledky budú v pondelok, ale nikto nepochybuje, ako hlasovanie dopadne. Medzi Ruskom a západnými mocnosťami pretrvávajú spory o legitimitu referenda.

Krym sa odtrhne od Ukrajiny a pripadne Rusku

Oficiálne výsledky referenda budú známe v pondelok, ale konečný výsledok je už celkom jasný: odtrhnutie od Ukrajiny. Jediná otázka je, akým spôsobom. Všetky oči sa upierajú na Vladimira Putina, ktorý môže územie anektovať alebo splniť túžby Krymčanov, píše NBS News.

Viac ako 5 000 ľudí sa zhromaždilo v Odese

Viac ako 5 000 ľudí prišlo podporiť na zhromaždenie v Odese referendum na Kryme.„Odesa je proti prevratu v Kyjeve. Nechceme žiť v chudobe a nechceme oligarchov,“ vyjadril predseda štátnej organizácie Rostislav Barda. Chcú sa slobodne vyjadriť, informovala agentúra ITAR TASS.

Lavrov s Kerrym navrhujú riešiť krízu ústavnou reformou

Ministri zahraničia Ruska a USA sa dohodli, že sa budú snažiť o riešenie krízy na Ukrajine naliehaním na rýchlu ústavnú reformu. Ústavná reforma by sa mohla týkať riešenia napätej situácie na východe krajiny, kde žije silná ruskojazyčná menšina. Riešenie vidia napríklad v autonómii.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

nasilie

Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Cieľom nových pravidiel je predchádzať rodovo motivovanému násiliu a chrániť jeho obete, najmä ženy a …

Consent choices