Rusko a Ukrajina sa dohodli na dočasnom prímerí

krym
Krym, Ukrajina. PHOTO: Flickr.

KYJEV/SIMFEROPOL – Na Kryme sa dnes koná referendum, ktoré má potvrdiť rozhodnutie tamojšieho parlamentu z 6. marca o prijatí juhoukrajinského poolostrova k Rusku. Výsledok je daný vopred vzhľadom k tomu, že Krym už obsadili ruské ozbrojené jednotky a obyvateľstvo je na Kryme prevažne ruskojazyčné.

Merkelová chce misiu OBSE na Ukrajine

Merkelová vyzvala ruského prezidenta rozšíriť misiu OBSE na Ukrajine.„Nemecká kancelárka diskutovala s ruským prezidentom o napätej situácii na Ukrajine,“ povedal nemecký hovorca Steffen Seibert. Merkelová chce na Ukrajinu a na východ krajiny poslať pozorovateľov, píše ITAR TASS.

Výcvik ukrajinských vojakov pri ruskej hranici

Ukrajinská spravodajská stanica oznámila, že ukrajinskí vojaci sa presunuli na výcvik k hranici s Ruskom do mesta Černihiv. Odvysielala reportáž o presúvajúcich sa tankoch, obrnených transportéroch a vojenskej technike, informovala agentúra ITAR TASS.

Turčinov varuje Ukrajinu pred nebezpečenstvom

Úradujúci prezident Alexander Turčinov reagoval na tri úmrtia počas dvoch dní v Donecku a Charkove. Obvinil „kremlinských agentov“ z organizovania násilných demonštrácii. Upozorňuje, že reálnym nebezpečenstvom by mohla byť invázia ruských vojsk cez východnú hranicu, píše The Irish Times.

Putin a Merkolová rokovali o misii OBSE na Ukrajine

Vladimir Putin a Angela Merkelová diskutovali telefonicky u o kríze na Ukrajine a referende na Kryme. „Rusko bude rešpektovať rozhodnutie krymského obyvateľstva,“ povedal hovorca tlačovej služby Kremľa. Prezidenta znepokojuje situácia v Ukrajine, uviedla agentúra ITAR TASS.

Demoštranti v Donecku chcú svojho guvernéra

Približne tisíc demonštrantov sa zhromaždilo pred úradom v Donecku a dožadujú sa vydania „ľudového guvernéra“ Pavla Gubareya. Demonštranti chcú počuť vysvetlenie Nikolaja Frantovského. Chcú tiež, aby bol Gubarey prepustený, informovala agentúra ITAR TASS.

Lavrov: Referendum je v súlade s právom

Referendum o budúcom štatúte ukrajinského polostrova Krym je plne v súlade s medzinárodným právom ako aj s Chartou Organizácie Spojených národov. V telefonickom rozhovore s americkým ministrom zahraničia Johnom Kerrym to povedal šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov.

Úrady už pripravujú oslavy

Viac..  Európski ľudovci schválili politický manifest pre eurovoľby

Po vyše šiestich hodinách hlasovalo v referende na Kryme už takmer 50 percent registračných voličov. Miestni očakávajú, že účasť napriek nepriaznivému počasiu presiahne 80 percent. Za pripojenie k Rusku sa vysloví pravdepodobne vyše 90 percent hlasujúcich.

Rusko a Ukrajina sa dohodli! Uzavreli prímerie

Ministri obrany Ukrajiny a Ruska sa dohodli, že obe krajiny uzatvoria na Kryme prímerie do 21. marca. Počas tohto obdobia nepodniknú ruské vojská na polostrove žiadne akcie proti ukrajinským vojenským zariadeniam. Podľa agentúry Reuters o tom informoval ukrajinský minister.

Voliči sa rozhodujú medzi dvoma otázkami

Na Kryme sa voliči rozhodujú medzi dvoma otázkami. Ani jedna z nich však fakticky neznamená odmietnutie pripojenia k Rusku. Jedna znie: Ste za znovuzjednotenie Krymu s Ruskom a právom subjektu Ruskej federácie? Druhá: Ste pre obnovenie platnosti ústavy z roku 1992 a pre status Krymu ako súčasti Ukrajiny?

3 000 demonštrantov v Charkove

V centre Charkova na Ukrajine sa zhromaždil zástup 3 000 ľudí. Tí chcú zmenu režimu na federáciu. Demonštranti podporili svoje idey ako hlučnými heslami ako „referendum“, „Rusko“, či „Sme s vami, Krym!“ Informácie poskytla agentúra ITAR-TASS.

V Sudaku už odhlasovalo viac ako 44 percent

Predseda krymskej volebnej komisie Michail Malyšev na poludnie informoval, že počas štyroch hodín referenda odovzdalo v Sudaku hlas viac ako 44 percent registrovaných voličov. Väčšina voličov hlasovala zrejme za pripojenie k Rusku. Uviedla agentúra ITAR-TASS.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices