Ozbrojenci zaútočili na ukrajinskú vojenskú základňu

krym
Krym, Ukrajina. PHOTO: Flickr.

KYJEV/SIMFEROPOL – Jeden ukrajinský vojak zahynul a ďalší sa zranil pri dnešnom útoku na ukrajinskú základňu na Kryme. Oznámili to ukrajinské úrady. Kyjev i ukrajinská armáda z útoku najskôr obvinili „ruské jednotky“, neskôr však ukrajinský armádny hovorca podľa agentúry Reuters, že strieľali útočníci „neznámej sily.“

Jeden mŕtvi, dvaja zranení

Taktiež krymskí saparatisti podľa agentúry Interfax hlásia jedného mŕtveho a ďalších dvoch zranených. Ozbrojenci zaútočili na ukrajinskú vojenskú základňu v meste Simferopol.

„Dnes ruskí vojaci spustili paľbu na príslušníkov ukrajinskej armády. To je vojnový zločin,“ oznámil ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk bezprostredne potom, čo ukrajinská armáda ohlásila útok na svoju posádku. Následne ale ukrajinský armádny hovorca povedal, že je ťažké zistiť, kto je za útok zodpovedný.

Ministri obrany sa majú stretnúť

Podľa Jaceňuka konflikt na Kryme prerástol z politickej na vojenskú úroveň. Preto vyzval ministra obrany, aby zorganizoval krízovú schôdzku so svojimi partnermi z Ruska, Británie a Spojených štátov.

Zatiaľ ale podľa agentúry Reuters nie je možné potvrdiť, či sú za útok zodpovední ruskí vojaci. Ukrajinské vojenské zariadenia sú na Kryme pod kontrolou ruských síl.

Viac..  Peter Pollák: V Španielsku som si prevzal prestížnu cenu, ktorú zatiaľ žiadny Slovák nedostal. Ďakujem

„Jeden ukrajinský vojak bol zranený do krku a kľúčnej kosti. Nateraz sme sa zabarikádovali v druhom podlaží. Veliteľstvo bolo dobyté a veliteľa zajali. Chcú, aby sme zložili zbrane, my sa ale nevzdáme,“ citovala agentúra Interfax-Ukrajina ukrajinského vojenského zástupcu.

Istý nemenovaný ukrajinský vojak, ktorého odpoveď odvysielala ukrajinská celoštátna televízna Piaty kanál, povedal, že na základni je asi dvadsať vojakov a ďalších až 15 ľudí vrátane žien.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices