Putin schválil návrh zmluvy o pripojení Krymu k Rusku

putin
Vladimír Putin, ruský prezident. PHOTO: Flickr.

MOSKVA – Ruský prezident Vladimír Putin schválil bávrh zmluvy o pripojení Krymu k Rusku. Oznámil to v utorok Kremeľ. Informácia bola zverejnená niekoľko hodín pred Putinovom prejave o vývoji na Kryme, ktorý je ohlásený na 15:00 moskovského času (12:00 SEČ). Podľa niektorých špekulácií by zmluva mohla byť podpísaná práve pri tejto príležitosti.

 

Putin sa prihovorí Rade federácie aj vláde

Ruský prezident bude hovoriť pred členmi oboch komôr ruského parlamentu a vlády. Niektoré neoficiálne zdroje tvrdia, že pri tomto zasadaní v slávnostnej kremeľskej Georgijevskej sále bude podpísaná zmluva s krymskými predstaviteľmi o pripojení doposiaľ ukrajinského polostrova k Rusku. Obdobný dokument by sa mal týkať aj krymského prístavu Sevastopol, ktorý si chce udržať svoj zvláštny status.

Podľa správy tlačového oddelenia Kremľu ruský prezident oficiálne informoval Radu federácie (horná komora ruského parlamentu), Štátnu dumu (dolná komora) a ruskú vládu o návrhoch krymského parlamentu a zastupiteľského zboru Sevastopolu o prijatí Krymu vrátane Sevastopolu do Ruskej federácie a teda o vytvorení nových subjektov v rámci Ruska. Toto oznámenie je ďalším procedurálnym krokom na ceste k pričleneniu Krymského polostrova k Rusku.

Viac..  Porušovanie sankcií bude v EÚ trestné. Naprieč krajinami sa zavádzajú prísne tresty

Západ referendum odmieta

Moskva svoj postup opiera o nedeľné referendum na Kryme, pri ktorom viac ako 96 % hlasujúcich podporilo zámer spojiť sa s Ruskom. Referendum na polostrove, ktorý od začiatku mesiaca de facto okupujú ruskí vojaci, Kyjev a západné krajiny neuznávajú.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices