M. Flašíková Beňová: Koniec roamingu je pozitívom, treba však zlepšiť aj prístup k internetu

pc
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Schválený návrh výboru Európskeho parlamentu (EP) pre priemysel, výskum a energetiku (ITRE) týkajúci sa regulácií jednotného telekomunikačného trhu, nie je postačujúci. Na rozdiel od pozitívneho ukončenia poplatkov za roamingové služby v roku 2015, totiž nedostatočným spôsobom podporuje tzv. sieťovú neutralitu. Tá výrazne obmedzuje poplatky za rýchlejšie internetové pripojenie. Pravidlá podporujúce takýto nediskriminačný prístup k internetu, by sa tak podľa poslancov sociálnodemokratickej frakcie v EP, mali stať integrálnou súčasťou daného návrhu pred jeho schválením na aprílovej plenárnej schôdzi.

Definitívny koniec poplatkov za roamingové služby od decembra 2015 je jednoznačnou výhodou. „Poslancom sociálnodemokratickej frakcie sa podarilo presadiť, aby sa koniec roamingových poplatkov uskutočnil ešte o rok skôr, ako bol pôvodne navrhovaný,“ uviedla poslankyňa EP Monika Flašíková Beňová. Od konca budúceho roka tak budú zákazníci platiť rovnakú cenu za sms a hovory ako doma, a to bez ohľadu na to, v ktorej krajine EÚ sa budú nachádzať. „Takúto zmenu podporujeme už veľmi dlho. Ľudia tak konečne nebudú musieť prestať používať telefón v zahraničí len preto, že sa obávajú vysokých účtov zaň po návrate domov,“ priblížila europoslankyňa, podľa ktorej je jednotný telekomunikačný trh nevyhnutný pre individuálnych spotrebiteľov, ako aj pre firmy.

Viac..  M. Beňová: Spotrebitelia musia byť lepšie chránení pred zavádzajúcimi reklamami

Jednotný telekomunikačný trh sa však netýka len hovorov a sms. „Bohužiaľ je v tomto návrhu spochybnená myšlienka tzv. neutrality sietí, ktorá sa týka lepšieho prístupu k internetu pre všetkých,“ zdôraznila Monika Flašíková Beňová. Ide o antidiskriminačné pravidlá zakazujúce mobilným operátorom a iným poskytovateľom, spoplatňovať rýchlejší prístup k internetovým službám. „Bez zbytočných poplatkov by sa tak výrazne skvalitnilo napríklad internetové telefonovanie. Situácia pre spotrebiteľa by sa zjednodušila a zároveň by sa tým podporili inovatívne riešenia v tejto oblasti bezdrôtovej komunikácie,“ uzavrela poslankyňa.

O red

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť

Hospodársky rast v eurozóne by sa mal v priebehu roka 2024 zrýchliť najmä v dôsledku …

Consent choices