Othmar Karas
PHOTO: Othmar Karas, Group of the EPP. © European Union, 2014

Nad Trojkou chce stáť s bičom v ruke Európsky parlament

Othmar Karas
Othmar Karas, Group of the EPP. PHOTO: © European Union, 2014

Európa bojuje s rekordnou nezamestnanosťou mladých. Pri zhoršovaní sociálnych podmienok a kvality života požadujú niektorí europoslanci rýchlejšie a účinnejšie opatrenia. Takýmto orgánom mala byť Trojka, ktorú od začiatku jej vzniku sprevádzali spory. Inštitúcia, ktorá združuje zástupcov Európskej centrálnej banky, Komisie a Medzinárodného menového fondu, našla svoje útočisko v štyroch členských krajinách. Podľa niektorých poslancov ide však o hospodársky omyl.

Trojke mnohí vyčítajú najmä to, že koná bez toho, aby na ňu dohliadal Parlament. Nelichotivý prívlastok „technokratického monštra“ si vyslúžila najmä za neefektívnu fiškálnu politiku. Kvôli jej úsporným opatreniam sa však kríza len prehĺbila a občania ju kritizujú za nedostatok transparentnosti a demokracie. Othmar Karas z Európskej ľudovej strany ešte nehádže flintu do žita.

„V blízkej budúcnosti chceme vytvoriť Európsky menový fond, ktorý bude môcť kontrolovať a legitimovať Parlament. Rovnako plánujeme zaviesť legislatívu, ktorá zabráni bankrotom suverénnych štátov,“ vyjadril sa Karas, ktorý je presvedčený, že Trojka aj napriek komplikáciám splnila svoju úlohu.

Viac..  Priemyselná produkcia v eurozóne aj v EÚ vo februári medzimesačne vzrástla

V jeho tvrdení ho podporuje aj jeho kolegyňa Regina Bastis, ktorá tvrdí, že Trojka nemôže stimulovať hospodársky rast a zamestnanosť. Obe správy vychádzajú z iniciatívy Parlamentu a hoci ide doposiaľ o nezáväzné odporúčania, poslanci veria, že ich pripomienky padnú už čoskoro na úradnú pôdu.

Aký osud čaká kontroverznú Trojku? Viac sa dozviete v priloženom videu.

O ruz

Odporúčame pozrieť

ukrajina

EÚ strojnásobila rozpočet štipendijného programu Eurizon pre Ukrajincov

Európska komisia (EK) vo štvrtok oznámila, že strojnásobila pôvodný rozpočet štipendijného programu Eurizon v rámci …

Consent choices