Moskva navrhuje ukrajinskú federáciu, Kyjev ju odmieta

John Kerry
John Kerry, americký minister zahraničia. PHOTO: Flickr.

SIMFEROPOĽ/PARÍŽ/KYJEV – Americký minister zahraničia John Kerry rokoval o situácii na Ukrajine s jeho ruským partnerom Sergejom Lavrovom. Ministri sa zhodli, že na riešení situácie sa bude podieľať aj ukrajinská vláda. Ako protiváha navštívil ruský premiér Dmitrij Medvedev Krym. Jeho návšteva s najväčšou pravdepodobnosťou rozhnevá Ukrajinu, ktorá Rusko obviňuje z nelegálneho anektovania Krymu.

Rusko a USA sa dohodli na diplomatickej ceste

Na riešení ukrajinskej krízy sa síce nedohodli, štvorhodinové rokovanie však hodnotia ako veľmi plodné. Také sú výsledky schôdzky amerického ministra zahraničia Johna Kerryho a jeho ruského kolegu Sergeja Lavrova.  Aj napriek rozdielnym názorom majú spoločný cieľ – nájsť diplomatické riešenie konfliktu. Moskva navrhuje ukrajinskú federáciu. Americká strana vyzýva Rusov, aby stiahli svojich vojakov od ukrajinských hraníc.

„Dohodli sme sa na spolupráci s ukrajinskou vládou a ľuďom s cieľom dosiahnuť pokrok práv menšín a používania jazyka. Chceme prispieť k ústavnej reforme a k voľbám pod medzinárodným dohľadom,“ uviedol ruský minister zahraničia Sergej Lavrov.

Medvedev navštívil Krym

Ruský premiér Dmitrij Medvedev navštívil nedávno anektovaný Krym. Ide o najvyššie postavenú ruskú návštevu na polostrove od jeho jednostranného pričlenenia k Ruskej federácii. Medvedev o návšteve informoval aj na svojom twittrovom účte. „Som v Simferopole. Vláda tu posúdi rozvoj Krymu,“ uviedol predseda ruskej vlády.

Medvedev na schôdze vlády oznámil ďalekosiahle plány hospodárskeho rozvoja Krymu a posilnenie jeho väzieb na Ruskú federáciu. Plánuje tiež zvýšiť platy štátnych zamestnancov na ruský celonárodný priemer. Moskva chce rovnako pomôcť aj krymským dôchodcom dotáciu z ruskej rozpočtovej rezervy. Prilepšia si tiež ruskí vojaci a policajti, ktorí slúžia na Kryme.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Americká strana žiada Rusko, aby stiahlo svojich vojakov z pohraničia Ukrajiny. Rusko sa vyjadrilo, že nemá v pláne poslať ozbrojené sily na Ukrajinu, hoci je pripravené chrániť práva rusky hovoriacich občanov v bývalej sovietskej republike. „Nemáme absolútne žiadny úmysel alebo záujem prekročiť ukrajinské hranice,“ vyhlásil Lavrov.

Ukrajina neprijíma ruské návrhy

Ukrajina odmieta ruské návrhy na vytvorenie federácie, posilnenie právomoci svojich regiónov a rovnako nechce ruštinu za oficiálny štátny jazyk. Ukrajinský minister zahraničia tvrdí, že prijatie návrhu by znamenalo rozpad Ukrajiny. Myslí si, že Rusko chce na Ukrajine dosiahnuť veci, ktoré by u seba doma nikdy nedovolilo.

„Prečo Rusko nezavedie federalizmus? Prečo nedá viac právomocí svojim regiónom a nezavedie iné štátne jazyky?“ pýta sa ukrajinské ministerstvo. Rusko by si podľa Ukrajiny malo najprv urobiť poriadok doma.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

Krajiny Európskej únie musia Ukrajine poslať svoje protiraketové systémy, aby posilnili jej vzdušnú obranu. Vyhlásil …

Consent choices