Európsky výhľad: Spojené štáty európske?

Štrasburg
Európsky parlament, Štrasburg. PHOTO: Flickr.

Po množstve falošných štartov zažije pravdepodobne európska ekonomika v druhom štvrťroku ďalšie ťažkosti, uvádza sa vo výhľade Saxo Bank na druhý štvrťrok tohto roka. Koncom druhého štvrťroka sa zrejme začne Európska centrálna banka obávať deflácie a absencie rastu a pravdepodobne bude signalizovať nové kvantitatívne uvoľňovanie a ďalšiu várku nekonvenčných opatrení.

Európa zažije tiež najťažšiu volebnú bitku od 70. rokov, pretože priepasť medzi skutočnými názormi európskych voličov a ich eurooptimistickými politikmi je väčšia ako kedykoľvek predtým. Zdá sa, že v dôsledku májových volieb do Európskeho parlamentu dôjde k vytvoreniu veľkého euroskeptického bloku, ktorý sa stane jedným z najväčších poslaneckých klubov v novom Európskom parlamente. Ak bude Brusel načúvať voličom, môže to znamenať rozhodujúci obrat v zlyhávajúcom experimente menom Európska únia. Zatiaľ to ale vyzerá, že politický status quo bude skôr zachovaný.

Podľa ekonomického výhľadu sa síce zdá, že situácia v Španielsku, Portugalsku aj Grécku sa bude zlepšovať, ale v skutočnosti ide o prevod problémov krajín „južanského klubu“ na Francúzsko a onedlho aj Nemecko, ktoré sa pravdepodobne koncom roka priblížia recesii. Francúzsko i Nemecko budú tiež zrejme trpieť poklesom vývozu, najmä v oblasti luxusného tovaru, pretože dochádza k ochladzovaniu ázijského rastu.

Viac..  Ján Figeľ: Slovensko a spojené brehy Atlantiku

Steen Jakobsen, hlavný ekonóm a riaditeľ pre investície Saxo Bank: „Členské štáty EÚ síce prekvapili svojou politickou solidaritou počas posledných niekoľkých rokov krízy EÚ, ale elektorát je stále nepokojnejší a euroskeptické strany získavajú davy nových voličov, čo nemôže establishment ponechať bez povšimnutia. Okrem toho tu máme ten večný problém, že EÚ úplne chýba zdravý a dlhodobý ekonomický základ. V túto dobu, na začiatku roka 2014, je samoľúbosť EÚ najväčšia v dejinách a reálna politická aj ľudová entropia dajú onedlho jej prítomnosť pocítiť.“

Komentár pripravil Steen Jakobsen, hlavný analytik Saxo Bank.

O red

Odporúčame pozrieť

Sulik

Richard Sulík: Schulzove výroky sú vrcholom arogancie

Európsku úniu nenahlodávajú len euroskepticici, ktorých cieľom je vystúpenie členských štátov. Rovnaký účinok má aj …

Consent choices