Ukrajine nič negarantujeme, vyhlásil Medvedev

medvedev
Dmitrij Medvedev, ruský premiér. PHOTO: Flickr.

Rusko nemá žiadnu povinnosť nezasahovať do vývoja na východnej Ukrajine, kde proruskí separatisti prevzali moc nad viacerými miestnymi úradmi. V utorok to vyhlásil premiér Dmitrij Medvedev.

Jasná odpoveď

Ruský premiér zároveň Západ ubezpečil, že Moskva bude rešpektovať územnú celistvosť svojho suseda. Amerického prezidenta Baracka Obamu skritizoval za zavedenie sankcií voči Rusku v súvislosti s anexiou Krymu.

Na otázku, či dokáže garantovať, že Moskva neprevezme moc nad východoukrajinskou Luhanskou a Doneckou oblasťou, odpovedal:„Nemusíme nikomu nič garantovať, pretože sme sa k tomu nikdy nezaviazali.“

V súčasnosti najdôležitejšou úlohou medzinárodného spoločenstva je podľa ruského premiéra „upokojiť situáciu na Ukrajine,“ cituje ho spravodajský portál ruského denníka The Moscow Times.

 Vojaci neustúpili

Ruský prezident Vladimir Putin už 7. mája oznámil, že stiahol vojakov z ukrajinských hraníc, Severoatlantická aliancia a Spojené štáty to však rovnako dementovali. Nenaznačovali to ani zverejnené satelitné snímky.

Zatiaľ nie je jasné, či tentoraz skutočne ubudne vojakov na hranici s Ukrajinou, kde sa podľa NATO nachádza okolo 40 000 členov ruských ozbrojených síl.

 Pentagon posiela krížnik

Spojené štáty vyslali do Čierneho mora ďalšiu vojenskú loď. Pentagon v utorok oznámil, že raketový krížnik Vella Gulf vystrieda v oblasti fregatu USS Taylor, ktorá z Čierneho mora odplávala 12. mája.

USA chcú ukázať podporu svojim spojencom vo východnej Európe, ktorí sú znepokojení krokmi Ruska na Ukrajine. Hovorca amerického ministerstva obrany, admirál John Kirby novinárom povedal, že Vella Gulf vypláva do oblasti ešte tento týždeň.

Od vypuknutia ukrajinskej krízy Washington viackrát vyslal svojich vojakov do východnej Európy na spoločné vojenské cvičenia. Do konca roku by chceli USA rozmiestniť svoje jednotky v členských štátoch NATO na východe Európy dlhodobo. Táto prítomnosť bude podľa Kirbyho zahŕňať aj lode v Čiernom mori.

Viac..  Miriam Lexmann: Keby sa mali dodržiavať pravidlá Euro 7, ceny osobných áut by narástli o 2000 eur

Slobodné voľby

Americký viceprezident Joe Biden v stredu varoval Rusko, že narúšanie nadchádzajúcich prezidentských volieb na Ukrajine by mohlo viesť k zavedeniu ďalších sankcií voči Moskve.

„Ak bude Rusko narúšať tieto voľby, sme odhodlaní spôsobiť mu ďalšie škody,“ zdôraznil viceprezident po stretnutí s prezidentom Rumunska Traianom Basescom, kde je na zahraničnej návšteve. Spojené štáty podľa Bidena považujú konanie slobodných volieb na Ukrajine za mimoriadne dôležité pre ďalší vývoj krajiny.

Pochybnosti politických špičiek

Ruský prezident Vladimir Putin nedávno povedal, že voľby prezidenta na Ukrajine sú tým správnym krokom smerom k upokojeniu situácie. V stredu počas návštevy Číny vyhlásil, že jeho vláda bude len ťažko nadväzovať vzťahy s ukrajinským vedením, ktoré vzíde z volieb uskutočnených počas rastúceho napätia.

„Bude pre nás ťažké spolupracovať s ľuďmi, ktorí sa dostali k moci na pozadí pokračujúcej vojenskej operácie na juhovýchode Ukrajiny,“ zdôraznil Putin. Legitimitu ukrajinských volieb už spochybnili viacerí ruskí predstavitelia.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices