Slováci utrácajú a Brusel nás za to chváli

Jeroen Dijsselbloem
Jeroen Dijsselbloem, šéf euroskupiny, holandský minister financií. PHOTO: Flickr.

BRATISLAVA – Slováci sa viac neboja nakupovať. V posledných rokoch kríza spôsobila, že si každý zvážil, čo a či si vôbec niečo kúpi. Tá je však na ústupe a slovenská ekonomika napreduje. Chváli ju aj šéf európskych ministrov financií.

„Na Slovensku máte jeden z najvyšších rastov v eurozóne. To je dobrý signál, aby sa mohla znížiť aj nezamestnanosť,“ nešetril chválou šéf euroskupiny a holandský minister financií Jeroen Dijsselbloem.

Utrácame

Slováci začínajú míňať. Opatrnosť posledných rokov ustupuje. „Slovenskú ekonomiku ťahala nadol recesia v eurozóne,“ konštatuje analytik Stanislav Pánis. „Slovenská ekonomika opäť zrýchľuje tempo rastu, dynamiku rastu, kedy rastieme najrýchlejšie za ostatné dva roky,“ dodáva Pánis.

„Oživenie ekonomiky je tentokrát založené aj na oživení domácej spotreby, čo je pre nás kľúčové,“ dopĺňa minister financií Peter Kažimír.

Šesťročné maximá

Prognózy na najbližšie mesiace znejú ešte sľubnejšie. Nálada v slovenskej ekonomike dosahuje šesťročné maximá, a preto aj rast priemyselnej aktivity stúpa.

Viac..  F. Villeroy: ECB zníži úrokové sadzby s veľkou pravdepodobnosťou v jarnom období

„Spotrebitelia už nemajú tak hlboko do vrecka, keďže rastie životná úroveň, rastú reálne mzdy, zlepšuje sa trh práce,“ dodáva Pánis. „Ekonomika sa zotavuje veľmi silno, podarilo sa vám stlačiť deficit pod 3%, čo je tiež veľmi dobre,“ dopĺňa Dijsselbloem.

Podľa analytikov tempo rastu napredovalo nielen vďaka, ale aj napriek opatreniam vlády, pretože nie všetky ich rozhodnutia viedli k zlepšeniu podnikateľského prostredia, práve naopak. „Stačí sa pozrieť napríklad na rigidnejší zákonník práce,“ uzatvára Pánis.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Európski odborári prídu do Bruselu protestovať proti úspornému programu EÚ

Tisíce pracovníkov z celej Európy vrátane Slovenska prídu v utorok (12. 12.) na protestný pochod …

Consent choices