Maroš Šefčovič o využití eurofondov: Investujeme do zvyšovania komfortu občanov Slovenska

Maroš Šefčovič
Podpredseda EK Maroš Šefčovič. PHOTO: Flickr.

Za posledných 10 rokov získalo Slovensko 12,8 miliardy eur z európskych fondov pre obnovu infraštruktúry pre verejné investície. Uplynulé obdobie čerpania eurofondov však bolo poznačené rôznymi komplikáciami. Ako uvádza podpredseda EK Maroš Šefčovič: „Program sme museli viackrát nastavovať. Veľké zmeny sa odohrali v stave pracovníkov, ktorí za čerpanie eurofondov zodpovedali. Získali sme veľmi veľa skúseností, ktoré sa nám podarí využiť pre budúce programové obdobie.“

V budúcom programovom období je totiž suma, ktorá príde na Slovensko, ešte o 2 miliardy vyššia. Viac ako 14 miliárd eur tak môže byť investovaných do zvyšovania konkurencieschopnosti slovenskej ekonomiky a zvyšovania komfortu občanov SR.

Partnerská dohoda už bola sfinalizovaná a od predchádzajúcej sa líši tým, že obsahuje menej priorít, ktoré sú však presnejšie zacielené. Tiež zahŕňa oveľa lepšie vyvinutý mechanizmus vzájomnej spolupráce a kontroly toho, ako sa nám darí fondy čerpať.

Viac..  ECB by mohla začať znižovať úrokové sadzby skôr, než sa očakáva

Zvyšovanie kontroly je podstatnou časťou, pretože proces čerpania fondov na Slovensku je veľmi komplikovaný a zostáva veľa prostriedkov, ktoré nie sú vyčerpané. Rovnaký problém majú aj krajiny ako Česká republika, Rumunsko alebo Bulharsko.

Úlohou pre Európsku komisiu je tento proces naďalej zjednodušovať a intenzívnejšie spolupracovať s vládami členských krajín. „Potrebujeme sa vyhnúť tomu, aby obrovské finančné prostriedky, ktoré tak veľmi potrebujeme, nakoniec prepadli a vrátili sa späť do európskeho rozpočtu“, uzatvára M. Šefčovič.

O tib

Odporúčame pozrieť

MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR je presvedčené, že na pozastavenie plánu obnovy a odolnosti neexistujú dôvody. …

Consent choices