Brusel posiela na Ukrajinu humanitárnu pomoc za 2,5 milióna EUR

humanitarian aid
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Dodatočné finančné prostriedky 2,5 milióna eur posiela Európska komisia na pomoc do najnebezpečnejších oblastí postihnutých bojmi na východnej Ukrajine. Pomoc je zameraná na poskytnutie prístrešia, potravín, vody, zdravotnej starostlivosti či psychosociálnej pomoci v rámci prípravy na prichádzajúcu zimu.

Kristalina Georgievova, komisárka EÚ pre medzinárodnú spoluprácu, humanitárnu pomoc a krízové opatrenia povedala, že mnoho rodín, žien aj detí bolo nútených opustiť svoje domovy v mimoriadne krátkej dobe a nemohli si so sebou zobrať ani najnutnejšie potreby. Komisárka tiež vyzvala všetky strany konfliktu, aby uľahčili prácu humanitárnych organizácií a umožnili bez problémov poskytnúť pomoc civilnému obyvateľstvu v núdzi.

Humanitárnu pomoc poskytne Komisia priamo v postihnutých oblastiach utečencom, ktorý utiekli z konfliktných oblastí, ale aj ľuďom, ktorí sa vrátia do obnovených oblastí. Počet týchto ľudí sa odhaduje na 3,9 milióna.

Viac..  Eurobarometer ukazuje pozitívne vnímanie hospodárstva a kvality života v regiónoch EÚ

Podobne ako pri ostatných konfliktoch, aj pri tomto spolupracuje Európska komisia s OSN a s inými humanitárnymi partnermi. Humanitárna pomoc členských štátov EÚ bola do oblastí vyslaná aj preto, aby vedeli predpovedať problémy, ktoré môžu nastať a včas tak zasiahnuť, a koordinovať prácu. Finančné zdroje poskytla Európska komisia aj prostredníctvom Medzinárodnej federácie Červeného kríža/Červeného polmesiaca.

O vik

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices