ECB pripravila program pôžičiek T-LTRO zameraný na firmy

ecb
Európska centrálna banka. PHOTO: Flickr.

ECB pripravila program pôžičiek T-LTRO zameraný na firmy, ktorým by mal byť v ekonomike nenápadne nahradený bilión eur zo starého LTRO, ktorý sa z nej postupne vracia. ECB dúfa, že tentokrát už neostane len pri presúvaní miliárd hore dole po účtoch ECB (tie predošlé tam ležali ako rezervy) a niečo sa dostane aj do reálnej ekonomiky.

Tento program je už teraz vnímaný ako vetché pokračovanie starého LTRO. Zásadnou zmenou by bolo až spustenie kvantitatívneho uvoľňovania, teda priameho nakupovania aktív centrálnou bankou. Momentálne tipy exportov hovoria, že šanca na jeho spustenie v roku 2015 je jedna ku trom. Neochota ECB sa však zhoršujúcou sa ekonomickou situáciou môže rýchlo zlomiť.

Diskusia o krátkodobých a dlhodobých efektoch kvantitatívneho uvoľňovania, alebo „tlačenia peňazí“ patrí k tradičným súbojom ekonomických škôl. Preto ju necháme bokom a zakončíme napriek poklesu HDP zľahka.

Čo poteší viac, ako lišiacky obchodník, čo preľstí politika?

Čo poteší viac, ako lišiacky obchodník, čo preľstí politika? Francúzska vláda pred časom zakázala Amazonu ponúkať dodanie kníh zdarma. Nepýtajte sa prečo, to je Francúzsko. Amazonu netrvalo dlho prísť na to, ako tento zákaz obísť. Knihy začal zasielať za poplatok 1 cent.

Viac..  J. Sturnaras: V roku 2024 sú možné štyri zníženia úrokových sadzieb ECB

Ak máte radi zaujímavé čítanie, môžete načrieť aj do publikácií z Bruselu. Úradníci sa tam venujú rôznym zaujímavým a dôležitým činnostiam. Napríklad rozsiahlemu zisťovaniu názorov občanov na tému „robot“. Zistili, že 70 % občanov Únie si myslí, že roboty berú robotu. Dúfajme, že Komisia čoskoro zakročí a autá sa opäť budú montovať kladivom a šróbovákom!

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O ram

Odporúčame pozrieť

O. Rehn: K zníženiu úrokových sadzieb ECB by mohlo dôjsť v lete

Spomalenie inflácie v eurozóne otvorilo Európskej centrálnej banke (ECB) dvere, aby začala toto leto znižovať …

Consent choices