Na jeseň si banky z nového programu TLTRO potiahnu zhruba 250 miliárd eur

hollande
Francois Hollande, francúzsky politik. PHOTO: Flickr.

Ďalšia likvidita sa na nich valí. Analytici očakávajú, že v priebehu jesene si banky z nového programu TLTRO potiahnu zhruba 250 miliárd eur. Ako sa vyjadril Huw van Steenis z Morgan Stanley, aj tieto peniaze pravdepodobne skončia zaparkované v niektorom z krátkodobejších dlhových nástrojov, ako sú dvojročné štátne dlhopisy a firmy utrú ústa. Úverovanie nefinančných spoločností v Európe od polovice roka 2011 pokleslo v absolútnych číslach asi o 450 miliárd eur.

Politici zatiaľ pokračujú v neustálom verklikovaní toho istého dookola. Hollande opäť obvinil z ekonomickej stagnácie konsolidačné opatrenia (ktoré? Francúzsky rozpočet každoročne rastie už takmer pol storočia a aj tak laxné fiškálne pravidlá každý rok porušujú) a sľubuje prorastové reformy. Najnovšie pre stavebníctvo, keďže to zažíva pokles na 15-ročné minimum. Ani ho nenapadne viniť za situáciu zákon, ktorý schválila jeho vláda a ktorý zastropoval nájomné.

Vo frakcii EPP vypukol spor o členstvo europoslankyne Alessandry Mussolini

Môže situácia, keď si štáty s rozleptanými rozpočtami požičiavajú takmer zadarmo, trvať donekonečna? A čo sa stane, keď začnú úroky na dlhopisoch z rásť z historického minima niekam späť do reality? Ale, čo by sme sa trápili ťažkými otázkami. Poďme sa radšej zasmiať na európskom parlamente.

Viac..  Martin Hojsík: Utrpenie pána Šipoša a jeho rodiny stále nekončí

Vo frakcii EPP (Európska ľudová strana, členmi sú napr. aj SDKÚ, KDH a SMK) vypukol spor o členstvo novozvolenej europoslankyne Alessandry Mussolini. Problémom je, že sa pre mnohých nie úplne dostatočne zriekla odkazu svojho starého otca. V Europarlamente určite neraz zaznejú perly z jej taliansky rezaných úst, ktoré zdedila po tete Sofii Loren.

Možno už čoskoro, napríklad pri komentovaní privatizácie v zadlženom Grécku. Do balíka nehnuteľností na predaj totiž patrí aj vila postavená pre jej starého otca na (vtedy okupovanom) ostrove Rodos. Ten sa tam plánoval utiahnuť na dôchodok. Jeho odchod do penzie nakoniec vyzeral úplne inak.

Verím, že vy máte dôchodok naplánovaný rozumne, keďže politici to moc nevedia.

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O ram

Odporúčame pozrieť

Vladimír Bilčík: Skvelá správa pre klientov bánk, proces posielania peňazí sa radikálne zrýchlil

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Peňažné …

Consent choices