NATO pomôže Ukrajine 15 miliónmi eur

summit nato
Summit NATO Wales 2014. PHOTO: Flickr.

NEWPORT – Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen vo štvrtok oznámil, že Severoatlantická aliancia podporí Ukrajinu sumou pätnásť miliónov eur. Aliancia chce našim východným susedom pomôcť v oblasti logistiky, veliteľských systémov či kyberobrany. Okrem iného Rasmussen odsúdil ruský postup voči Ukrajine a oznámil posilnenie obranných síl vo východnej Európe.

„Rusko momentálne proti Ukrajine bojuje na jej území. Ruskí vojaci a tanky útočia na ukrajinské jednotky,“ vyhlásil Rasmussen na summite NATO v Newporte. Podľa neho Rusi pre mier na Ukrajine nespravili nič, len o ňom hovoria.

Rasmussen zdôraznil, že NATO uznáva Ukrajinu v jej hraniciach a odmieta ilegálnu anexiu Krymu Ruskom. Podľa neho ide od konca druhej svetovej vojny o prvý prípad, kedy sa európska krajina snaží silou získať územie iného štátu. „Európa sa Ukrajine nesmie otočiť chrbtom,“ povedal.

Prostredníctvom špeciálne zriadených fondov chce NATO podporiť rozvoj schopností ukrajinskej armády v oblastiach ako logistika, veliteľské systémy, komunikačné systémy či obrana proti počítačovým útokom. „Pomôžeme aj s rehabilitáciou vojakov zranených v konflikte, dodal Rasmussen.Ukrajinský prezident Petro Porošenko v tejto súvislosti spomenul, že sú niektoré krajiny pripravené dvojstranne spolupracovať s Kyjevom v otázkach výstroje i výzbroje. Ďalšie krajiny napríklad poskytli pomoc v oblasti zdravotníctva.

Viac..  Eurobarometer ukazuje pozitívne vnímanie hospodárstva a kvality života v regiónoch EÚ

Viac vojakov

Lídri NATO sa v piatok na summite vo Walese dohodli aj na posilnení svojich obranných síl vo východnej Európe. Súčasťou plánu je okrem dodávky dodatočných zbraní do východoeurópskych krajín tak, aby sa boli v prípade napadnutia schopné okamžite brániť, aj vytvorenie takzvaných síl okamžitého nasadenia. Týka sa to najmä Poľska, a pobaltských štátov Estónsko, Lotyšsko a Litva.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Stefanec

Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

Pred 75 rokmi vznikla jedna z najvýznamnejších medzinárodných organizácií známa pod skratkou NATO. Základným princípom …

Consent choices