Putin je podľa kyjevského patriarchu pod vplyvom satana

putin
Vladimír Putin, ruský prezident. PHOTO: Flickr.

KYJEV – Ruský prezident Vladimir Putin sa dostal pod vplyv satana a ak sa nezačne kájať, hroí mu večné zatratenie. Prehlásil to najvyšší predstaviteľ ukrajinskej pravoslávnej cirkvi, patriarcha Filaret v nezvyčajne otvorenom prehlásení, v ktorom obvinil ruského prezidenta z vojny na Ukrajine.

Patriarcha Filaret vedie kyjevský patriarchát, odnož pravoslávnej cirkvi, ktorá sa oddelila v roku 1992 po páde Sovietského zväzu a vyhlásenia nezávislosti Ukrajiny od moskovského patriarchátu. Moskovský patriarchát je úzko spätý s Putinom. Kyjevský patriarchát silno podporuje ukrajinskú národnosť a snahy kyjevskej vlády poraziť proruských separatistov na východnej Ukrajine.

„S veľkou ľútosťou musím teraz verejne povedať, že medzi vládcami tohto sveta sa objavil nový Kain, nielen svojím menom, ale tiež svojimi činmi,“ uviedol patriarcha Filaret s odvolaním sa na biblickú postavu, ktorá zabila svojho brata Ábela.

Nový Kain

„Rovnako ako u prvého bratovraha v dejinách, Kaina, tieto skutky ukazujú, že spomínaný vládca sa dostal pod vplyv satana,“ dodal patriarcha v prehlásení zverejnenom na internetových stránkach kyjevského patriarchátu.

Prehlásenie nesie názov Nový Kain a bolo zverejnené v prvý celý deň platnosti prímeria medzi ukrajinskými silami a proruskými vzbúrencami. Pri bojoch na východnej Ukrajine, ktoré vypukli v apríli, zomrelo najmenej 2 600 ľudí.

Putin je pokrstený pravoslávny kresťan a naviazal úzke vzťahy s ruskou pravoslávnou cirkvou.

Cynicky klame

Filaret dodal, že Putin zámerne vyvola konflikt na Ukrajine zaslaním žoldnierov, vojakov a zbraní cez hranice a rozšíril klamstvá prostredníctvom ruských masových médií o tom, čo sa v skutočnosti deje. Putin popiera, že by poslal ruských vojakov na Ukrajinu alebo vyzbrojoval separatistov, napriek tomu Kyjev a jeho západní spojenci tvrdia, že majú presvedčivé dôkazy o opaku.

Viac..  Európska panelová diskusia občanov o boji proti nenávisti v spoločnosti

„Tento vládca cynicky klame, tvrdí, že jeho krajina nie je súčasťou konfliktu na Ukrajine, aj keď urobil všetko preto, aby sa konflikt vyostril a udržuje ho,“ dodal Filaret. „Nazýva sa bratom ukrajinského ľudu, ale v skutočnosti podľa svojich činov sa naozaj stal novým Kainom, prelieva bratskú krv a zaplieta celý svet do klamstiev.“

Filaret tiež vyzval pravoslávnych veriacich, aby sa modlili za to, aby Putin „prišiel k rozumu“. Inak bude čeliť „potupnému koncu a večnému zatrateniu v pekle“, citovala patriarchu agentúra Reuters.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Putinova vojna urýchlila zelenú transformáciu Únie

Ruský vodca Vladimir Putin svojou vojnou na Ukrajine nevedomky urýchlil zelenú transformáciu Európskej únie (EÚ), …

Consent choices