Podľa MMF bude Ukrajina potrebovať pomoc minimálne 19 miliárd dolárov

doláre
PHOTO: Flickr.

Žabomyšie prekáračky o tom, aké pohlavné znaky vykazuje nový Komisár na chvíľu zatienili aj zamračenú oblohu na východnej hranici Únie. Okrem vojenských problémov čelí Ukrajina aj ekonomickým. Podľa MMF bude Ukrajina potrebovať pomoc minimálne 19 miliárd dolárov, ak sa nepodarí konflikt čoskoro zastaviť. V máji tohto roku už od MMF dostala 17 miliardovú pomoc. Ekonomika krajiny sa tento rok prepadne o 6 %, rozpočtový deficit má veľkosť 10 % HDP a hrivna voči doláru stratila 40 % od začiatku roka.

Rusko je na tom vďaka solídnym rezervám z predaja uhľovodíkov lepšie, ale aj tak je na pokraji recesie. Aj keby sme rovno zrušili sankcie, východ je jedným zo závaží ťahajúcich ekonomiku Únie dole. Aspoň sa bude na čo vyhovárať. Slovenský minister si to pre istotu poistil aj ebolou, väčšina si vystačí s vojnou. A že tie výhovorky bude treba. Podľa očakávania najviac vo Francúzsku. Minister financií prehlásil, že pôvodný plán obmedziť výdaje o 21 miliárd eur v roku 2015 sa asi (tým pádom určite) nepodarí. Euro sa vraj príliš pomaly znehodnocuje.

Viac..  Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Prezident Hollande pre istotu požaduje schôdzu eurozóny, kde chce požiadať o flexibilnejšie pravidlá pre rozpočty. Ako keby mohli byť ešte flexibilnejšie, veď aj tak si ich každý (ne)dodržuje podľa ľubovôle. Ale taký problém ešte nikto nevynašiel, ktorý by nevedela vyriešiť poriadna schôdza. Teda ak sa vydaria pagáče a káva.

Komentár pripravil Martin Vlachynský, INESS.

O red

Odporúčame pozrieť

Putin

NEMECKO: Šéf námorníctva po kontroverzných výrokoch o Kryme odstúpil

BERLÍN 23. januára (SITA/AP) – Šéf nemeckého vojenského námorníctva v sobotu odstúpil zo svojej funkcie …

Consent choices