Anna Fotyga
Anna Fotyga. PHOTO © European Union 2014

Anna Fotyga: Radikálny islamizmus má svojich nadšencov medzi európskymi deťmi a mládežou

Anna Fotyga
Anna Fotyga. PHOTO © European Union 2014

Poslanci rokujú o viacerých prebiehajúcich konfliktoch v našom okolí. Svoje postoje vysvetľuje predsedníčka podvýboru pre bezpečnosť a obranu, poľská poslankyňa zo skupiny Konzervatívcov a reformistov, Anna Fotyga. 

V blízkosti Únie momentálne zúri viacero konfliktov, mala by sa EÚ sústrediť na silnejšiu a jednotnejšiu obranu?

Výzvy, ktorým momentálne čelíme, sú obrovské. Mali by sme sa rozume postaviť voči situáciám v našom južnom i východnom susedstve a zároveň nájsť súlad medzi jednotlivými opatreniami.

Vyžaduje si hrozba v podobe Islamského štátu špecifickú odozvu zo strany EÚ?

Určite áno. Západná spoločnosť čelí asymetrickej vojne, ktorá sa na ňu valí zo všetkých strán. Nikdy nevieme, kto sa nás zaútočí – militanti z východnej časti Ukrajiny alebo radikálni islamisti z Islamského štátu? Čo ma skľučuje najviac je to, že tieto idey nadchýnajú európske deti a dospievajúcich. Musíme jednoznačne posilniť a koordinovať protiteroristické opatrenia, ktoré máme k dispozícii na zastavenie financovania radikálneho islamizmu.

Ako môže Parlament pridať ruku k dielu?

Musíme sa snažiť vytvoriť podmienky na to, aby si ľudia dokázali zarobiť na živobytie. Radikálne hnutia totiž nachádzajú svojich prívržencov v spoločnostiach postihnutých chudobou.

Viac..  Martin Hojsík o raňajkovej smernici: Rodičia chcú vedieť, čo natierajú deťom na chlieb

Myslíte si, že Federice Mogherini, budúcej vysokej predstaviteľke Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku, sa podarí niečo zmeniť?

Niektoré postoje pani Mogherini považujem za dosť otázne. Dúfajme, že si čoskoro uvedomí nebezpečenstvá, ktoré nám hrozia. V súčasnosti sa viac zaoberá problémami na Strednom východe a v severnej Afrike ako tými, ktoré sa odohrávajú v našom východnom susedstve. Dúfam, že vo svojom konaní nájde správnu rovnováhu.

Federicu Mogherini čaká vypočutie v Európskom parlamente. Bude to pre ňu podľa vás náročné?

Určite.

O red

Odporúčame pozrieť

Aleppo

Europoslanci vyzývajú k okamžitému ukončeniu násilia v sýrskom meste Aleppo

Plenárnej debate o európskom summite dominovala situácia v sýrskom meste Aleppo, odkiaľ sa nepodarilo evakuovať …

Consent choices