Emily O´Reilly: Práca ombudsmanky je skôr umením ako vedou

emily o´reilly
Emily O´Reilly,ombudsmanka EÚ. PHOTO: Flickr.

„Musíte vedieť presviedčať a prehovárať inštitúcie, ktoré nie sú vždy ochotné zmeniť svoje dlhoročné postoje, alebo spriehľadniť svoje rozhodovacie procesy. A práve preto je práca ombudsmana skôr umením ako vedou,“ hovorí Emily O´Reilly, tretia európska ombudsmanka, ktorá je na tejto pozícii prvou ženou. Do tejto funkcie bola zvolená Európskym parlamentom v júli 2013 potom, ako jej predchodca podal demisiu, a ostane v nej až do konca tohto roku. Predtým pôsobila ako ombudsmanka v Írsku.

Ako sa pre vás vyvíjal uplynulý rok? Splnili sa vaše očakávania?

Keďže som predtým desať rokov pôsobila ako národná ombudsmanka, mohla som sa okamžite pustiť do práce. Počas uplynulého roka som sa snažila zamerať najmä na to, aby som kanceláriu ombudsmana vyniesla na novú úroveň. Ku svojej práci som sa snažila pristupovať strategickejšie, lebo som chcela zlepšiť vplyv ombudsmana, jeho význam pre občanov ako aj celkovú efektívnosť tohto úradu.

Prvé snahy, ktoré sme implementovali počas uplynulého roka, začínajú prinášať svoje ovocie. Napríklad, čo sa týka vyšetrovaní z vlastného podnetu, podarilo sa nám ich vykonávať strategickejším spôsobom a vyšetrovať tak širšie otázky, akými sú napríklad transparentnosť obchodnej dohody s USA TTIP alebo zloženie expertných skupín Komisie.

Aké boli najväčšie problémy, s ktorými ste sa stretli? Vyvíja sa situácia v inštitúciách správnym smerom?

Najväčší problém, s ktorým sme sa stretli, je inštitucionálna pracovná kultúra, ktorá sa môže vyvinúť hocikde vo verejnej správe. Musíte vedieť presviedčať a prehovárať inštitúcie, ktoré nie sú vždy ochotné zmeniť svoje dlhoročné postoje, alebo spriehľadniť svoje rozhodovacie procesy. A práve preto je práca ombudsmana skôr umením ako vedou.

Viac..  Europoslankyňa Miriam Lexmann: Musíme prehodnotiť ciele "Green Dealu"

Ďalší problém, s ktorým sme sa pravidelne stretávali, je nedostatok transparentnosti v európskych inštitúciách. V roku 2013 sa ho týkalo až 25 percent všetkých sťažností. Tie súviseli napríklad s odmietnutím prístupu k dokumentom či informáciám, transparentnosťou lobbyingu, alebo s expertnými skupinami – ľudia by radi vedeli, kedy sa stretávajú a o čom diskutujú. V oblasti transparentnosti máme ešte čo robiť.

Ako je na tom Európsky parlament? Dodržuje pravidlá a postupy? A ako bude podľa vás vyzerať spolupráca Parlamentu a ombudsmana v budúcnosti?

Aj keď som nová ombudsmanka, naše vzťahy boli vždy vynikajúce. Parlament bol vždy otvorený mojím návrhom na zlepšenie výkonu jeho funkcie. Jedným z najúčinnejších nástrojov, ktoré ma európsky ombudsman k dispozícii, je jeho špeciálna správa pre Európsky parlament. Ja som ju tento rok vypracovala ohľadom Frontexu. Ombudsman má tak možnosť posunúť nesprávny úradný postup na politickú agendu poslancov, ktorí následne rozhodnú o ďalších krokoch, ktoré bude potrebné prijať na jeho vyriešenie. Je to neoceniteľný nástroj, ak chcete v EÚ niečo zmeniť k lepšiemu.

Na otázky odpovedala európska ombudsmanka Emily O´Reilly.

O red

Odporúčame pozrieť

Emily O REILLY

Európska ombudsmanka sa pýta Komisie na cestovné, ktoré preplatil Katar jej predstaviteľovi

Európska ombudsmanka Emily O’Reilly sa snaží zistiť, ako mohol vysokopostavený predstaviteľ Európskej komisie (EK) cestovať …

Consent choices