Komodity sa prepadli na päťročné minimum

  • komodity
    PHOTO: Flickr.

    Európska centrálna banka spustila program dlhodobých refinančných operácií.

  • Trh zažil doteraz najväčší primárny úpis akcií.
  • Škótsko v referende odmietlo nezávislosť.

Komodity sa už tretí týždeň v rade prepadali a klesli na svoju doteraz najnižšiu hodnotu od júla 2009. Súvisí to s ekonomickými údajmi, ktoré poukazujú na pokračujúce oslabovanie čínskeho hospodárstva. Americká centrálna banka Fed medzitým pokračuje v nastúpenej ceste smerom k normalizácii úrokových sadzieb, ktorá by sa mala začať niekedy v priebehu budúceho roka. V Európe odštartovala Európska centrálna banka program dlhodobých refinančných operácií (DRO – long-term refinancing operation), pričom trh bol svedkom dosiaľ najväčšieho primárneho úpisu akcií, o ktorý sa postarala spoločnosť Alibaba.

Škótsko volilo v referende o nezávislosti a rozhodlo sa zostať súčasťou Spojeného kráľovstva. Pozornosť investorov sa tak vrátila späť k doláru, ktorý začal opäť stavať na súčasnom pozitívnom momente. Rozdiely, ktoré v súčasnosti existujú medzi Európou a Japonskom na jednej strane a USA na strane druhej, viedli k tomu, že dolár rástol už desiaty týždeň v rade, čo je podľa agentúry Bloomberg najdlhšia rally od roku 1967.

Posilňujúci dolár, nerovnomerný rast svetovej ekonomiky a rozdielny vývoj úrokových sadzieb viedli k tomu, že komodity utrpeli všeobecné výpredaje, a to u takmer všetkých sektorov. Zasiahnutý bol najmä poľnohospodársky sektor, ktorý aj naďalej sužujú obavy týkajúce sa rastúcich dodávok u väčšiny kľúčových plodín.

Až na pár tried komodít boli všetky komodity vypredané, najmä poľnohospodárske produkty ako bavlna, pšenica a káva. Najlepšie sa darilo kakau, ktoré aj naďalej čerpá podporu z krízy spôsobenej vírusom eboly v Afrike. Epidémia sa teraz rozšírila do piatich krajín Západnej Afriky, pričom niektoré z nich sa nachádzajú v blízkosti najväčších pestovateľských oblastí na svete na Pobreží Slonoviny. Akékoľvek ďalšie rozšírenie vírusu by mohlo výrazne oslabiť schopnosť tohto štátu zberať a prepravovať kakaové bôby.

Cenám energií sa tento týždeň len s ťažkosťami podarilo udržať nezmenené hladiny. Pozornosť investorov sa aj naďalej sústredila na stav prezásobenia. Súčasne však do istej miery došlo k oslabeniu možnosti, že by ceny klesli ešte hlbšie, a to vďaka prvému kolu (a zrejme nie poslednému) slovných intervencií zo strany krajín v rámci kartelu OPEC. K tomu sa navyše pridala správa, že Saudská Arábia v auguste uskutočnila najvýraznejšie obmedzenie svojej ropnej produkcie za 18 mesiacov.

Vzhľadom k tomu, že nás čaká obdobie zníženého dopytu, je veľmi pravdepodobné, že v nadchádzajúcich týždňoch zostanú ceny energií aj naďalej pod tlakom. Veľký vplyv na to nebudú mať ani tie najlepšie úmysly krajín OPEC, ani nové obavy z možného ďalšieho narušenia dodávok z Líbye, ktoré sa vynorili po tom, čo jedno významné ropné pole bolo nútené prerušiť svoju produkciu v dôsledku neďalekého raketového útoku.

Spotová cena americkej ropy WTI zostáva naďalej vyššia ako cena forwardová, čoho sme svedkami posledných niekoľko mesiacov. Severmorská ropa Brent sa nachádza v opačnej situácii vzhľadom k tomu, že znižujúci sa dopyt zo strany rafinérií a zvýšené dodávky (najmä z Líbye) držia spotové ceny ďalej pod tlakom. Americká ropa WTI sa teraz ustálila v cenovom rozmedzí medzi 90 dolármi za barel a 95 dolármi za barel. Ropa Brent zasa našla silnú hranicu odporu na hladine 100 dolárov za barel a hranicu podpory na hladine 96,75 dolára za barel, čo je minimum z roku 2013.

Silný dolár, rastúce akcie aj jasnejší výhľad americkej centrálnej banky Fed ohľadne toho, akým smerom sa budú uberať oficiálne úrokové sadzby, pôsobí ďalej značné problémy nielen zlatu, ale hlavne striebru. Súčasné negatívne momentum viedlo k tomu, že sa striebro prepadlo pod hladinu 18 dolárov za uncu, čo je jeho štvorročné minimum. Zlato sa zase približuje hranici kľúčovej pomoci, ktorá leží zhruba o 3% nižšie ako ceny.

Aj cez to, že Federálna komisia pre voľný trh opätovne potvrdila, že chce držať oficiálne úrokové sadzby na nízkej úrovni ešte po značnú dobu, možnosť revízie sadzieb smerom nahor, ktoré by reflektovali stanoviská jednotlivých členov komisie, prispela k ďalším výpredajom. Ako je vidieť v nižšie uvedenom grafe, obchodníci pozmenili a prispôsobili svoje očakávania týkajúce sa budúceho vývoja efektívnych úrokových sadzieb federálnych fondov.

Momentum zostáva pre najbližšie obdobie negatívne, najmä s ohľadom na rastúce pozitívne momentum u dolára a očakávania jeho ďalšieho rastu. Pre zlato je teraz kľúčové držať sa podpory na hladine 1 182 dolárov za uncu, ktorá na trhu so zlatom predstavuje dvojité dno. Po nedávnom cenovom prepade sa na trhu s fyzickým zlatom objavili určité známky zvýšeného dopytu. To síce pomohlo zbrzdiť klesajúce ceny, na zvrátenie súčasného negatívneho trendu to však v tejto chvíli asi stačiť nebude.

Komentár pripravil: Ole Hansen, hlavný komoditný stratég Saxo Bank.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Nepodporila som návrh na zníženie priemyselných emisií, aj kvôli hovädziemu dobytku

O ram

Odporúčame pozrieť

znak eura a vlajky

Euro sa v piatok posilnilo a jeho kurz sa dostal nad 1,10 USD/EUR

Spoločná európska mena sa v piatok po správe o ochladení trhu práce v USA posilnila …

Consent choices