sulík
Richard Sulík, europoslanec. PHOTO: PHOTO © European Union 2014

Sulík: EÚ by sa mala starať o seba a nezachraňovať všetky krajiny vo svete

sulík
Richard Sulík, europoslanec. PHOTO: PHOTO © European Union 2014

Richard Sulík ako člen dvoch výborov pre ochranu spotrebiteľa (IMCO) a boja proti podvodom (OLAF) hovoril o aktuálnej ekonomickej situácii Európskej únie.

Podporujete ideu spoločného európskeho trhu?

– Áno, spoločný európsky trh je dobrá vec. Zastávam ho, pretože takýto trh by neznamenal len absenciu ciel, ale odstránilo by sa množstvo iných bariér – poľavenie noriem a smerníc medzi členskými štátmi. Som členom výboru, ktorého prácou je vnútorný obchod. Aktuálne som spravodajcom legislatívnej iniciatívy, ktorej ide o to, aby sa zjednodušilo a zjednotilo prepisovanie vozidiel dovezených zo zahraničia.

Aký dopad majú sankcie Ruska a EÚ na náš trh? Podporujete ich?

– Dopad je vždy negatívny. Presadzovanie embárg a sankcií vedie k poklesu bohatstva na jednej i druhej strane. Únia takto len poškodzuje samú seba. Na druhej strane, keď sa EÚ dohodne, tak všetci členovia musia ťahať za jeden koniec. Ja ako poslanec a člen SaS nie som z týchto krokov nadšený, ale podporím ich, lebo musíme byť jednotní.

Mohla Európa predísť týmto nástrojom, resp. uplatniť ich v menšom rozsahu?

– Celá záležitosť podľa mňa začala tlakom našich predstaviteľov na Ukrajinu, aby podpísala Asociačnú dohodu. Jedným z bodov dohody bola podmienka, že nesmú podpísať zmluvu o bezcolnom obchode s Ruskom. Oni to odmietli, a to spustilo vlnu protestov Majdanu. Ďalej to poznáme. Celé sa to mohlo vyvíjať inak, keby neboli naše nástroje takto nastavené. EÚ by sa mala starať o seba a nezachraňovať všetky krajiny vo svete. Problémov máme dosť a celé to dobrodružstvo nás bude stáť množstvo peňazí.

Počas zasadania Parlamentu sa hovorilo aj o samite Valného Zhromaždenia OSN, prečo?

– OSN tlačí na Európsku úniu, aby zvyšovala klimatické ciele. Pokiaľ to Únia bude robiť izolovane, nepovedie to k zlepšeniu globálnej klímy, len k zhoršeniu jej podnikateľského prostredia. Firmy sa odsťahujú do Číny, Indie, kde neplatia tak prísne normy ako tu. Takto EÚ stratí peniaze a zamestnanosť sa zníži, a pritom bude klíma naďalej poškodzovaná. V Európe máme 26 miliónov nezamestnaných. To by sme mali v prvom rade zmeniť. V riekach už nenachádzame mŕtve ryby, nejeme jedovaté mäso. Nemá zmysel stále zvyšovať nároky na normy a kvóty. Naopak, pomohlo by v nich poľaviť.

Viac..  Europoslanec Michal Wiezik: EÚ umožňuje strieľať problematické medvede, dôležité sú systémové kroky

Na čo presne by ste sa teda sústredili?

– EÚ musí riešiť nezamestnanosť, nie štatistiky o klíme, či je to 20 alebo 25 % pod klimatickými cieľmi z roku 1990. Toto nie je podľa môjho názoru tak aktuálne ako nezamestnanosť. Klesá nám priemyselná výroba a zhoršuje sa podnikateľské prostredie. A keď sa to Únia snaží zachrániť, využíva kadejaké balíčky, stimuly, čo v konečnom dôsledku aj tak nie je dlhodobé riešenie a stojí to peniaze.

Považujete Transatlantickú dohodu o voľnom obchode medzi EÚ a Spojenými štátmi americkými za správny krok?

– Áno. TTIP by bola pre nás výhodná. Hovorí sa o rizikách, napr. tovaru. Vraj by sa mali na našom trhu objaviť chlórované kurčatá. Prekvapuje ma však iná vec – tajnostkárstvo okolo zmluvy, najmä z americkej strany. V Bruseli existuje tzv. „reading room“, kde zopár poverených ľudí môže bez mobilu a fotoaparátu vidieť celé znenie zmluvy. Tvorcovia paktu urobili chybu, celé to je netransparentné, a tak vznikajú rôzne kritické názory. Keby nebola zmluva tajná, bola by prijatá rýchlejšie a s väčšou podporou.

V čom vidíte túto dohodu výhodnú pre nás, Európanov?

– V podstate ide o spárovanie pravidiel, ktoré majú obe strany rozdielne. Prestanú sa účtovať vzájomné clá. To zvýši obchod, a to zasa blahobyt. To je fakt.

Ďakujeme za rozhovor, na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Richard Sulík.

O mve

Odporúčame pozrieť

Ekonomika eurozóny vo 4. štvrťroku stagnovala

Ekonomika eurozóny v poslednom štvrťroku minulého roka zaznamenala v medzikvartálnom porovnaní stagnáciu. Napriek tomu, že …

Consent choices