Ivan Štefanec: Ukrajina bola opäť veľkou témou v EP

Európsky parlament
Európsky parlament. PHOTO: Flickr.

V Európskom parlamente (EP) bola veľkou témou opäť Ukrajina. Na prvom pracovnom zasadnutí Delegácie EP pri Parlamentnom výbore pre spoluprácu EÚ – Ukrajina  diskutovali europoslanci s ukrajinským veľvyslancom Kostiantynom Yelisieievom o aktuálnej situácii v jeho krajine, o vzťahoch medzi EÚ a Ukrajinou ako aj o všetkých politických, bezpečnostných, hospodárskych a finančných aspektoch situácie.

Členovia delegácie vyjadrili silnú solidaritu s Ukrajinou a podporili jej územnú celistvosť. Zároveň podporujú pokračovanie ukrajinského procesu pro-európskych reforiem a provizórnej aplikácie Asociačnej dohody. Prioritou EP sú tzv. autonómne obchodné opatrenia Autonomous Trade Measures (ATM). Tieto opatrenia predstavujú v aktuálnej zložitej hospodárskej a politickej situácii potrebnú podporu. Hlasovanie je naplánované už na najbližšie plenárnej zasadnutie, ktoré sa bude konať v októbri v Štrasburgu.

Ivan Štefanec na stretnutí zdôraznil otázku energetickej bezpečnosti EÚ, ktorá úzko súvisí so situáciou na Ukrajine. Zároveň sa ukrajinského veľvyslanca pýtal na aktuálnu situáciu v zásobovaní plynom na Ukrajine. Veľvyslanec vo svojej reakcii ocenil pomoc Slovenska, Poľska a Maďarska a zdôraznil, že cena nórskeho plynu je 340 USD v porovnaní s cenou 485 USD za ruské dodávky. ˶Aj na základe uvedených faktov bolo konštatované, že ruská strana sa pokúša využívať energetické suroviny ako nástroj politického vydierania. EÚ sa s ukrajinskou stranou zhoduje na odsúdení takéhoto postupu a potrebe zabezpečenia energetickej bezpečnosti EÚ“, dodal Štefanec.

Viac..  Ivan Štefanec: Smrť Slováka si žiada spravodlivé vyriešenie prípadu

Ukrajina dominuje v agende Ivana Štefanca aj vďaka dvom dňom stráveným v spoločnosti Andriia Baidaka. Mladý študent navštívil Brusel v rámci programu Junior Chamber International Europe. Okrem mnohých stretnutí s kolegami z ostatných krajín sa na chvíľu stal súčasťou tímu Ivana Štefanca. Europoslanec ocenil túto skúsenosť so slovami: ˶Podporujem každú príležitosť pre otváranie nových možností pre mladých ľudí. Dva pracovné dni s Andriiom boli pre mňa príjemnou i užitočnou skúsenosťou. Vďaka nemu som sa dozvedel, ako vnímajú mladí ľudia Európsky parlament. Zároveň som mal možnosť získať nové aktuálne informácie priamo od ukrajinského občana. Takéto výmenné pobyty budem podporovať aj naďalej.“

O ram

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices