Johannes Hahn. PHOTO: European Union 2014 EP

Vypočúvania sa už zúčastnili aj Avramopolous, Hahn, Šefčovič a Stylianides

Johannes Hahn. PHOTO: European Union 2014 EP
Johannes Hahn. PHOTO: European Union 2014 EP

Kontrola európskych hraníc a riešenie kríz za nimi boli hlavnými témami ďalšieho vypočúvania nominovaných komisárov.

Dimitris Avramopolous vyhlásil: „Nie pevnostnej Európe.“ Pred tým reagoval na hrozby ako je nestabilné geopolitické prostredie, nové teroristické hrozby či getá v mestách. Týmto vyhlásením potešil poslancov vo Výbore pre občianske slobody. Tí ale chceli počuť aj o záväzkoch. „V tomto roku prišlo v Stredozemnom mori o život 3 000 ľudí. Jedinou možnosťou je vytvoriť azylantom legálne a bezpečné cesty do EÚ,“ znela poznámka Cecilie Wikstrom. „Odpoveď je priezračne jasná. Plánujem konať iniciatívne a zohľadniť vaše pripomienky aj získané skúsenosti. Musíme vytvoriť právny rámec,“ odpovedal na pripomienku budúci komisár. Podľa neho je Schengen jeden z najväčších úspechov európskej integrácie a je potrebné zanechať fakt, že na vnútorných hraniciach nie sú kontroly.

V tom istom čase odpovedal aj Johannes Hahn, rakúsky nominovaný komisár pre susedskú politiku. Rokovanie sa týkalo otázok Ukrajiny, najmä o ukrajinskom pláne, aby tamojší riešili konflikt z úrovne regiónov. Budúci komisár pripustil, že by to mohlo pomôcť k riešeniu súčasného konfliktu. Na otázku Ruska sa vyjadril: „Rusko by nemalo podceniť odhodlanie Únie stáť za svojimi zásadami, no malo by pochopiť, že naša susedská politika a východné partnerstvo nie sú projekty, ktoré boli navrhnuté na úkor Ruska.“

Maroš Šefčovič sa venoval téme dopravy a vesmíru od medziinštitucionálnych vzťahov a administratívy. Bude zodpovedný za rozvoj konektivity a vesmírnych projektov v EÚ.

Viac..  Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

Christos Stylianides hovoril o humanitárnej pomoci a riadení kríz. Jeho úlohou bude zvýšiť efektívnosť európskej pomoci po rôznych katastrofách.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O vik

Odporúčame pozrieť

Sefcovic

Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

Slovenská vláda na post eurokomisára v budúcom zložení Európskej komisie na roky 2024 – 2029 …

Consent choices